Un proiect imobiliar care vizează ridicarea unei clădiri cu funcțiuni mixte în zona centrală a Zalăului, în spatele Halei Agroalimentare, chiar lângă parcarea din spatele Inspectoratului Școlar Județean, a stârnit nemulțumirea locatarilor din împrejurimi. Oamenii spun că zona este oricum foarte aglomerată, fără destule locuri de parcare, iar lucrurile se vor înrăutăți și mai tare în contextul în care nici traficul rutier, nici parcatul nu vor mai fi posibile pe strada Unirii, care devine pietonală.

Potrivit surselor noastre, imobilul pe care intenționează să îl ridice investitorul va avea 4 sau 5 etaje și va găzdui atât apartamente, cât și spații cu destinații comerciale. Problema nu o reprezintă însă viitoarele locuințe din clădire. Locatarii din zonă susțin că la parterul imobilului ar urma să se amenajeze o sală pentru evenimente private, adică nunți, botezuri, majorate și alte asemenea petreceri care presupun un număr mare de participanți și necesită multe locuri de parcare, într-o zonă deja neîncăpătoare.

Oamenii spun că au deja, foarte aproape de ei, două localuri care găzduiesc evenimente private și care le asigură săptămânal, de joi până duminică, deranj, gălăgie și aglomerație.

“Dacă s-ar construi un bloc de locuințe, cu un număr de parcări suficiente pentru viitorii locatari, vecinii nu ar avea nicio obiecție. Problema o reprezintă acea sală de nunți pe care vor să o facă la parter. Degeaba va amenaja constructorul 30 de locuri de parcare, dacă la o nuntă vin o sută de mașini. Unde o să parcheze?! Cât despre gălăgie, suntem deja sătui. Începe joia și ține până duminică. Abia așteptăm perioadele de post din an, să ne putem odihni noaptea”, ne spune proprietarul unei locuințe din imediata apropiere.

Investitorul care vrea să construiască imobilul pe strada Prunilor a obținut de la primărie în luna iulie a acestui an certificatul de urbanism, care poate sta la baza obținerii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru “construire imobil cu funcțiuni mixte, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, căi de acces, amenajare spații verzi, împrejumuire teren, realizare branșamente utilități, operațiuni cadastrale/notariale, alipiri/dezmembrări”.

În 31 octombrie, municipalitatea a postat, pe terenul cu pricina, un anunț cu privire la intenția de elaborare a PUZ-ului, publicul interesat fiind invitat să transmită observații și propuneri. De altfel, miercuri, 23 noiembrie, la primărie a avut loc o dezbatere publică privind documentația de urbanism în cauză, ocazie cu care cei nemulțumiți și-au putut expune punctele de vedere. Reprezentanții administrației locale au luat act de cele spuse de oameni, dar răspunsurile oficiale la observațiile formulate urmează a fi anunțate în viitorul apropiat, cel târziu până în 8 decembrie.