Ce nu poate statul fac oamenii ambitiosi
La o jumatate de an de functionare, Centrul „Noro” din Zalau poate fi un exemplu pentru sistemul sanitar romanesc.
35 de copii din Zalau beneficiaza de serviciile Centrului pilot de referinta pentru boli rare „Noro” din Zalau. Atat copiii suferinzi de diverse afectiuni rare, cat si familiile acestora beneficiaza de consultanta de specialitate si terapie din partea specialistilor din Timisoara, Bucuresti si Salaj. Remuneratia specialistilor si o parte din cheltuielile administrative ale Centrului sunt acoperite de fonduri alocate de Consiliul Local al municipiului Zalau, iar restul fondurilor vin din proiectele depuse, din subventie de la stat si din sponsorizari. Almasi Zsuzsa, psiholog din echipa Centrului „Noro”, a relatat faptul ca acesti copii beneficiaza de serviciile specialistilor in baza unui program bine pus la punct, deoarece nu se poate lucra cu toti cei 35 de copii odata. Principalul motiv ar fi faptul ca fiecare copil trebuie supravegheat de o persoana iar in Centru lucreaza aproximativ zece voluntari. Fiecare copil beneficiaza de terapie, senzoriala, terapie individuala, activitati socioeducative, recuperare, evaluare si consiliere psihologica intr-un mediu modern si adecvat starii de sanatate si varstei pacientilor. Colaborarea norvegiana-romano a dat nastere la Zalau a primului centru de acest gen din tara, unde se incearca imbunatatirea vietii pacientilor si a familiilor acestora. Taxa de participare la sedintele de terapie este una modica – 50 de lei lunar – in comparatie cu serviciile pe care copiii le primesc de doua-trei ori pe saptamana. „Aceasta taxa a fost introdusa pentru a-i motiva pe parinti sa vina cu copiii la tratament in mod regulat deoarece se stie ca oamenii sunt mai constiinciosi cand vine vorba de a plati un serviciu. Acest lucru se poate deduce si din faptul ca vorbim de 50 de lei intr-o luna pentru toate serviciile oferite, in conditiile in care doar o sedinta de kinetoterapie ajunge la 20-30 de lei in mediul privat”, a declarat psihologul Almasi Zsuzsa.
Implicarea da rezultate…
Timp de cinci zile, la inceputul lunii august, Centrul „Noro” a gazduit primul grup de pacienti si apartinatori cu scopul de a se instrui cu privire la boala de care sufera, boala Prader de aceasta data. Membrii grupului au participat la activitati socioeducative, activitati de recuperare, evaluare si consiliere psihologica si genetica, activitati de recreere si petrecere a timpului liber. Urmatoarele grupuri de pacienti vor fi cei suferinzi de parkinson, lupus si cancere rare. Perioada in care vor fi desfasurate aceste activitati nu este cunoscuta deocamdata deoarece pentru organizarea lor este nevoie de intocmirea proiectelor pentru finantare si dureaza destul de mult. Existenta a doar sase dormitoare in cadrul Centrului face ca aceste grupuri sa poata fi formate numai din sase pacienti si sase insotitori.
Voluntarii – absolventi de facultate fara loc de munca
In cadrul Centrului „Noro” exista o echipa de voluntari formata din tineri absolventi de facultate, in special ai Facultatii de psihologie, care vin zilnic sa-si ofere serviciile spre binele copiilor suferinzi de boli rare. In majoritatea cazurilor, voluntarii nu si-au gasit un loc de munca si au ales sa capete experienta in cadrul Centrului „Noro”.
Pentru copiii nascuti fara sansa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...