A doua rundă a recensământului circulației efectuat de Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) împreună cu Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CSTRI) și IPJ Sălaj a avut loc miercuri, 12 octombrie, la ieșire din satul Ciumărna, comuna Românași.
Echipaje mixte CNAIR – Poliția Română (recenzori și agenți de circulație) au direcționat șoferii pe o bandă de rezervă, unde recenzorii le-au adresat un set de întrebări care au constat în: originea plecării în cursă; destinația cursei; scopul călătoriei (ex.: turistic, acasă, loc de muncă, alte scopuri); pentru vehicule de transport marfă: felul mărfii; pentru vehicule de pasageri: numărul de pasageri.
Potrivit comunicatului CNAIR, nu sunt înregistrate datele referitoare la numărul de înmatriculare al vehiculului, numele conducătorului auto sau alte date de identificare. Informațiile solicitate sunt complet anonime, în conformitate cu regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal.
Acest studiu, coordonat prin Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică, constituie baza de date statistice pentru determinarea curenților de trafic în scopul orientării investițiilor, alocarea bugetelor și ajustarea strategiilor de dezvoltare. Fiind vorba despre acțiuni de interes public, CNAIR roagă conducătorii auto să colaboreze cu anchetatorii astfel încât această acțiune să se desfășoare într-un timp cât mai redus.
Recensământul circulației rutiere se efectuează o dată la 5 ani și constă în înregistrări manuale ale traficului, pe categorii de vehicule, pentru fiecare post de recensământ în parte.
”Menționăm faptul că recensământul circulației rutiere a fost amânat pentru anul 2022 din cauza pandemiei COVID – 19 care a condus la modificarea fluxurilor de circulație pe fondul restricțiilor interne și externe, programarea inițială fiind pentru anul 2020. Posturile recensământului circulației rutiere sunt amplasate pe autostrăzi, drumuri naționale și județene. În posturile de recensământ amplasate pe rețeaua de autostrăzi și drumuri nationale durata înregistrarii va fi de 8 ore/zi, în timp ce pe drumurile județene durata va fi de 14 ore/zi. Menționăm că în toate posturile, indiferent de categoria drumului, se efectuează o zi de înregistrare de 24 de ore. Cunoașterea caracteristicilor traficului pe rețeaua rutieră este absolut necesară atât pentru fundamentarea și proiectarea investițiilor rutiere și a lucrărilor de întreținere și reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulației rutiere și urmărirea dinamicii de evoluție a traficului pe rețeaua rutieră, precum și pentru elaborarea de studii referitoare la evaluarea calității aerului, prin estimarea emisiilor generate de traficul rutier și a impactului asupra mediului”, precizează CNAIR pe site-ul propriu.
Vă reamintim că în județul Sălaj, prima acțiune de recenzare a avut loc la Panic, în ziua de 28 septembrie. Cea de-a doua acțiune a fost programată în 12 octombrie. Vor mai avea loc recenzări în zilele de 26 octombrie și 2 noiembrie, însă locațiile în care se va derula chestionarea șoferilor nu au fost anunțate încă.