Angajații de la Serviciul de Probațiune Sălaj se află, de miercuri dimineața, în grevă de avertisment.

Până vineri, 7 octombrie, consilierii vor întrerupe zilnic lucrul, timp de două ore, în intervalul 12.00-14.00. Pe ușa biroului, va fi postat anunțul care conține revendicările sindicale.

Protestul vine ca urmare a refuzului guvernanților de a soluționa problema inechităților salariale din justiție și de a adopta de urgenţă proiectul de lege privind statutul consilierilor de probaţiune.

Aceștia spun că standardele profesiei și condițiile de angajare sunt printre cele mai stricte din sistem, iar salariile lor sunt abia la jumătate, comparativ cu alte categorii profesionale din domeniu.

În perioada 26 septembrie -30 septembrie, consilierii de probațiune din țară s-au aflat în grevă japoneză.

“În repetate rânduri, Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune a adus la cunoștința conducerii ministerului că problemele de natură salarială sunt grave și că trebuie găsite soluții în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări și tergiversări. Însuși Ministrul Justiției, domnul Cătălin Predoiu, a precizat în luările sale de poziție publică despre existența inechităților la nivel salarial în raport cu categorii din justiție și de necesitatea consolidării sistemului de probațiune.

Contribuția sistemului de probațiune la scăderea costurilor sociale generate de sancțiunile penale este, de asemenea, una foarte importantă, realizând-se prin eliminarea cheltuielilor specifice detenției și prin valorificarea potențialului socioeconomic al persoanelor care au comis infracțiuni”, spun sindicaliștii.

La nivel național, cele 688 de persoane angajate în cadrul Serviciilor de Probațiune supraveghează 101.555 persoane sancționate penal cu sancțiuni alternative la pedeapsa închisorii.

Consilierii de probațiune spun că nu au avut creșteri salariale niciodată de la emiterea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

“Personalul de probațiune are venituri substanțial reduse față de categorii profesionale situate pe o altă treaptă de pregătire și responsabilitate și importanța activității (la un nivel inferior în ierarhia stabilită de legea de salarizare). Precizăm, în acest sens, că ultima evaluare a funcțiilor din sistemul de probațiune a fost efectuată în anul 2009, anterior intrării in vigoare a noilor coduri, astfel că nu s-a asigurat corespondența cu criteriile prevăzute în noua Lege de salarizare. Având în vedere că pentru personalul din probațiune nu s-a procedat la efectuarea corecțiilor din anexa V, capitolul VII (salarii de bază pentru personalul de probațiune) al Legii cadru 153/2017, acest lucru a condus la scăderea drastică a drepturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018 față de luna decembrie 2017, fapt incompatibil cu principiile legii de salarizare”, afirmă sindicaliștii.

O altă nemulțumire este legată de faptul că salariile de bază ale personalului de probațiune nu includ în cuantumul lor valoarea de referință sectorială actualizată, deși întreaga familie ocupațională “Justiție” trebuie să beneficieze de aceeași valoare de referință sectorială, în cuantum de 605,225 lei.

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical, solicită Ministerului Justiţiei şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune demararea discuțiilor și negocierilor în vederea rezolvării problemelor salariale şi urgentarea promovării statutului privind personalul de probațiune. În caz contrar, anunță că va sesiza instituţiile europene care monitorizeată Mecanismul de Cooperare şi Verificare (M.C.V.), Confederaţia Europeană de Probaţiune şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Un consilier se ocupă de peste 100 de persoane

În Sălaj, la Serviciul de Probațiune lucrează 10 consilieri. În momentul de față, aceștia au în supraveghere peste 1.000 de persoane, ceea ce înseamnă că unui singur consilier îi revin peste 100 de persoane în supraveghere.

Volumul de muncă este semnificativ mai mare în România comparativ cu alte state. În Marea Britanie, de exemplu, încărcătura este de 16 persoane/consilier de probatiune, în Belgia 38 persoane/consilier, iar în Estonia 30 persoane/consilier.