La începutul lunii septembrie, CEMACON a pus în funcțiune la fabrica sa din Zalău o instalație industrială pentru dezodorizarea aerului viciat și limitarea emisiilor olfactive. Instalația montată de CEMACON este prima de acest gen realizată la nivel industrial din România și reprezintă o măsură proactivă prin care CEMACON își dorește să asigure o mai bună calitate a vieții cetățenilor din Zalău.
Măsurătorile efectuate arată o reducere semnificativă a percepției mirosului, atât în perimetrul fabricii, cât și în imediata vecinătate. Este de reținut faptul că filtrul nu a fost implementat ca urmare a unor reglementări legale, CEMACON respectând deja toate cerințele din domeniu, de la nivel național și european. Acțiunea este parte a strategiei de responsabilitate socială și protecție a mediului a companiei CEMACON.
”Una dintre preocupările fundamentale ale CEMACON în Zalău este creșterea calității vieții oamenilor, a celor care sunt de fapt partenerii noștri de activitate în fiecare zi, comunitatea cu care împărțim resursele naturale și pe cele publice, ale orașului.
Suntem mândri că, într-o perioadă cu multiple provocări, am reușit să alocăm un buget generos, de peste 750000 de lei, pentru montarea acestui filtru unic în România, care vine în completarea tuturor cerințelor de mediu pe care CEMACON le respectă deja. Practic, e o dovadă în plus că suntem o companie preocupată să aducă și plus-valoare, dar și să ofere înapoi comunității, nu doar să bifeze strictul necesar. Și nu vorbim de o acțiune punctuală, ci de o strategie integrată, consolidată, durabilă. Vor urma și alte acțiuni care vor dovedi respectul pe care-l avem pentru mediu, pentru oameni și pentru tot ce e viu în jurul nostru”, declară Daniel Șologon, managerul general al companiei CEMACON.
De asemenea, în cadrul întâlnirilor periodice pe care reprezentanții CEMACON le au cu locatarii din zona fabricii sale din Zalău, s-au analizat și efectele imediate ale montării filtrului, cei din urmă declarând că într-adevăr mirosurile neplăcute au fost eliminate.
Merită menționat faptul că, în cadrul procesului de producție, CEMACON utilizează materiale 100% naturale, recuperează toate deșeurile și le reintroduce în fluxul tehnologic, precum și faptul că încorporează în rețetă diverse materiale (cum ar fi zațul de cafea, rumegușul etc) pentru care asigură reciclarea prin procesul său de producție.
Furnizorul instalației este ELECTROMEC SRL, iar echipamentele și componentele folosite sunt patentate de SPIRO (BOSINGEN, Elvetia) și sunt produse de firme de renume în acest domeniu din Europa: VACON (Vaasa, Finlanda), Schrack Technik (Viena, Austria), Regin (Kallered, Suedia), TECNOCLIMA (Pergine Valsugana, Italia), Fujitsu General Euro (Dusseldorf, Germania), G.I. INDUSTRIAL HOLDING (Rivignano, Italia), SODECA (Barcelona, Spania), Daikin Europe (Oostende, Belgia), etc;
CEMACON este liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania și operează trei mari capacități de producție situate în județul Sălaj, două de cărămidă și una de buiandrugi. CEMACON este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acționarul principalul este Pavăl Holding – cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri. (https://ro.linkedin.com/company/cemacon)