Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.
Un pariu castigator
Agricultura ecologica isi gaseste tot mai multi adepti in randul agricultorilor salajeni. Potrivit datelor primite de la Directia pentru Agricultura Salaj, pana in prezent sunt inregistrati un numar de 262 de operatori. Agricultura ecologica nu este o ocupatie tocmai facila in conditiile in care se impun anumite restrictii. De exemplu, in agricultura ecologica nu se utilizeaza fertilizanti si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de coacere. Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise cu desavarsire. Pe pietele occidentale produsele ecologice au o mare cautare. Doar ca, deocamdata, producatorii autohtoni patrund destul de greu pe aceste piete. In orice caz, aceasta ocupatie pare sa se transforme, in timp, intr-un pariu castigator pentru operatorii din domeniu.
262 de salajeni practica agricultura ecologica
Din informatiile primite de la Olivia Bogdan, consilier cu probleme de agricultura ecologica din cadrul Directiei pentru Agricultura Salaj, aflam ca in Salaj exista pana in prezent 262 de operatori inregistrati. Dintre acestia 175 sunt axati pe pomicultura (visin, mar, par, cires) 42 pe cultura vegetala (porumb, grau, cartofi, floarea soarelui si soia). 25 de apicultori produc miere si produse ecologice, fara tratamente cu antibiotice sau alte substante similare. 20 de operatori obtin produse ecologice atat in sectorul vegetal, cat si in zootehnie. Fermierii care practica agricultura ecologica primesc 1.500 de euro pe an pe exploatatie. Cererile pentru sprijinul pe acest an se depun la Centrul Judetean al APIA Salaj pana la data de 15 octombrie 2011.
Lipsesc semintele ecologice
Pentru ca in Romania nu s-au folosit atat de multe substante chimice fata de alte tari europene, agricultura bio poate fi practicata cu succes. Cel putin de aceasta parere sunt salajenii care au pariat pe agricultura ecolgica. „Daca stam si ne gandim, sunt si acum hectare intregi de pamant care stau nelucrate de destul de multa vreme, iar acesta este un prim pas pentru agricultura ecologica. Pornim de la teren, continuam cu semintele si cu respectarea normelor fito-sanitare din productie si ajungem sa avem un produs ecologic”, este de parere unul dintre fermierii din Salaj care au mizat pe acest tip de agricultura. Insa problema cea mai mare este ca in Romania nu exista o banca de seminte ecologice, ele trebuie aduse initial din strainatate, unde sunt foarte scumpe.
Terenul fara chimicale cel putin doi ani
Pentru a obtine si comercializa produse ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict, urmat intocmai. Datorita acestui fapt, in judet nu exista nici un procesator autorizat de produse ecologice. Inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comercializate cu mentiunea produs ecologic, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie de minimum doi ani. Asta imseamna ca, timp de doi ani, niciun produs chimic nu are ce cauta pe teren. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permamnent regulile stabilite de legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare. In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, fermi-erii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea ecologic.