Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă de sănătatea bebelușului și presupune depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice, precum și de sănătatea celor născuți prematur.

O dată ce un bebeluș a sosit pe lume, o echipă specializată în neonatologie îi acordă toată atenția de care are nevoie. Practic, medicul neonatolog și o asistentă fac parte din echipa medicală care întâmpină bebelușul la naștere. Această echipă spun primul bun-venit, oferă un zâmbet și-i acordă prima notă. Apoi, au grijă ca puiul de om să fie curățat, îmbrăcat și hrănit până când proaspăta mămică îl va lua la sân.

Secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău este maternitate grad II și cuprinde 28 de paturi, dintre care 15 paturi pentru nou-născuții la termen, șase paturi pentru prematuri, cinci paturi pentru compartimentul de terapie intensivă neonatală și două paturi pentru pacienții cu COVID-19.

Echipa are în componență medici pasionați, empatici și blânzi, adevărați profesioniști care se dedică zilnic pentru oferirea serviciilor medicale de cea mai înaltă calitate tuturor micilor pacienți. Secția este condusă de către medicul primar neonatolog dr. Melinda Baizat. Echipa este completată de dr. Silvia Pocol, medic specialist neonatolog, dr. Claudia Indrie, medic specialist neonatolog, dr. Maria Șandru, medic specialist pediatru, 20 de asistente medicale și opt infirmiere”, spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Zalău, în prezentarea secției Neonatologie din cadrul unității spitalicești..

Secția este dotată în acord cu cele mai actuale cerințe internaționale, în ultimii trei ani fiind achiziționate echipamente de reanimare și îngrjire neonatală performante.

“Dotările secției aliniază maternitatea noastră la nivelul oricărei maternități de grad II din lume. Dispunem, spre exemplu, de incubatoare închis-deschise, de înaltă performanță (tip Giraffe), mese cu căldură radiantă și sistem de fototerapie inclus, pentru asigurarea confortului termic al nou-născuților, un sistem de fototerapie tip tunel, cu ajutorul căruia se tratează formele severe de icter, mese de reanimare de ultimă generație pentru sala de nașteri, care mențin temperatura nou născutului, cu sistem integrat de ventilație și oxigenoterapie. Iar lista dotărilor poate continua. Toate aceste investiții sunt consecința încrederii bilaterale dintre medici și conducerea Spitalului, din dorința ca încă de la începutul vieții, pacientul să aibă parte de îngrijire și medicație specială disponibilă non-stop. Pentru noi, fiecare viață bine începută, fiecare respirație eficientă este o bucurie reală și, de fiecare dată când auzim în stetoscop că începe să bată o inimă, este o mare realizare deoarece pentru cineva, tocmai începe viața”, explică medicul Melinda Baizat.

În 2021, în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Zalău s-au născut 1.662 de copii, dintre care 1.508 la termen și 154 prematur.

“Conform reglementărilor în vigoare, Neonatologia este secție cu regim închis, asemeni Blocului Operator, motiv pentru care regimul de vizitare a pacienților și de control al infecțiilor nosocomiale sunt extrem de stricte, iar în fiecare lună se prelevează probe biologice din saloane, suprafețele de lucru și aerul din încăperi. Ca urmare, rata infecțiilor nozocomiale a fost de 0%”, adaugă reprezentanții unității medicale.