Statele UE trebuie să garanteze lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor

Parlamentul European a adoptat miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă şi 44 abţineri o nouă legislaţie privind salariile minime din țările membre ale Uniunii Europene.

Convenită cu Consiliul European în luna iunie, noua legislație stabilește unele principii prin care urmăreşte să amelioreze condiţiile de viaţă şi de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, dar şi să promoveze progresul economic şi social.

Luna aceasta, directiva urmează să fie adoptată și de Consiliul Uniunii Europene, după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție cel mult 2 ani pentru a o transpune în legislațiile naționale. 

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă naţională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ţinând seama de costul vieţii şi de nivelul general al salariilor.

În România, salariul minim net ar ajunge la 1.800 lei

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul mediu brut şi 50% din salariul mediu brut.

În România, salariul minim ar ajunge la ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut. Asta înseamnă o creștere a salariului net de aproape 300 de lei, la 1.524 de lei la 1.800 de lei.

Noua legislație europeană propune și creșterea automată a salariului minim în fiecare an, în condițiile în care majorarea salariului minim atrage automat și cea a salariului mediu și anul următor din nou a salariului minim, conform formulei, în cascadă.

Ministrul Muncii: Cât sunt în funcție, nu scade nicio pensie!

Pe pagina sa de socializare, ministrul Muncii, Marius Budăi, a salutat decizia europarlamentarilor privind salariile și a dat asigurări că va găsi soluții pentru a crește și pensiile.

“Cât sunt în funcția de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească.

Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susținut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alții, care au guvernat înainte, i s-au opus! Rămân consecvent ideii <Oamenii, în primul rând!>”, a scris ministrul pe Facebook.