Trecerea de la testarea orala la examen scris s-a finalizat cu rezultate foarte slabe pentru suplinitorii din Salaj.
Rezultate dezastruoase in urma testarilor pentru suplinitorii calificati care au participat anul acesta la testari. Din 200 de inscrisi, doar 96 au ajuns pe listele cu rezultate. Notele pe care le-au obtinut candidatii din acest an nu se ridica nici pe jumatate la nivelul celor obtinute de candidatii de anul trecut. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj cred ca principala cauza a notelor mici de anul acesta este modul in care s-a desfasurat examenul. Daca anul trecut suplinitorii au sustinut un examen oral, in fata unei comisii, un examen care s-a vrut mai mult un interviu, anul acesta testarea a fost doar scrisa dar mult mai dificila.
„Notele acestea nu ne caracterizeaza”
Florin Sas este unul dintre profesorii care s-a prezentat in repetate randuri la examenul pentru suplinitorii calificati, pentru a obtine un post in cadrul catedrei de fizica la Colegiul National Silvania Zalau. Anul trecut a obtinut nota sapte in urma testarii, iar anul acesta a reusit sa rezolve subiectele doar de cinci. „S-a dat foarte greu anul acesta. Subiectele au fost complexe, parca au incercat sa ne demosntreze ceva. Cred ca s-au gandit, dupa ce au dat lovitura cu BAC-ul: . Tot ce pot sa mai spun este ca aceste note nu ne caracrerizeaza! Nici pe noi, cei care am dat examenul pentru fizica, nici pe cei de la alte materii. Nu stim unde o sa duca aceste masuri”, spune candidatul, care se declara nemultumit de notele din acest an.
Li s-a facut rau cand au vazut subiectele
Daca mai bine de jumatate dintre cei 96 de profesori care si-au demonstrat cunostintele vinerea trecuta in urma examenului pentru suplinitori calificati au luat note sub cinci, anul trecut au existat numai doi candidati care nu au promovat examenul. „Notele sunt mici, pentru ca a fost greu anul acesta. Daca subiectele care s-au dat pentru suplinitori sunt din aceeasi categorie cu cele care s-au dat pentru titulari, este normal ca rezultatele sunt pe masura. Numarul candidatilor de anul acesta a fost cu mult mai mare decat anul trecut, dar notele sunt mici, multi au cazut. Au existat si candidati care nu au putut ramane in sala dupa ce au vazut subiectele. Li s-a facut rau, s-au emotionat, in concluzie, nu-i putem invinui tot pe profesori. Unii au reusit sa mai invete ceva dupa titularizare, dar si timpul a fost scurt”, a declarat inspectorul Viorel Lungu, responsabilul cu managementul resurselor umane din cadrul ISJ Salaj.
Inspectoratul trebuie sa rezolve problema locurilor neocupate
In urma rezultatelor dezastruoase, multe posturi raman neocupate. Ce urmeaza sa se intample cu aceste locuri ramase neocupate sau cu profesorii care raman fara loc de munca, pentru ca nu au obtinut note de trecere, nu stiu nici macar cei abilitati sa ofere raspunsuri. In decursul zilei de ieri s-au putut depune contestatiile, iar un numar mare de nemultumiti s-au prezentat la sediul Inspectoratului Scolar din Zalau pentru a-si arata dezamagirea. „Daca cei cu note de patru mai au o sansa, macar teoretic, sa ia o nota de trecere, in urma rezolvarii contestatiilor, cei cu doi si trei nu mai au nicio speranta. Dupa afisarea rezultatelor finale, pe 11 august, urmeaza sa vedem ce se va decide cu privire la posturile ramase neocupate. Pana la finalul lunii in curs vom avea situatia rezolvata”, a mai precizat inspectorul scolar Viorel Lungu.