Executivul a adoptat, în cadrul ședinței de miercuri, 7 septembrie, programul social naţional pentru creşterea natalităţii. Acesta vine în contextul în care România se confruntă, în ultimii ani, cu o scădere accentuată a numărului de nou-născuți.

În prima jumătate a acestui an, de exemplu, natalitatea este cu 20 la sută mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2021, în România s-au născut mai puțin de 180.000 de copii.

Pe lângă motivele de ordin financiar care descurajează românii să aibă mai mulți copii, există și probleme de ordin medical. În țara noastră, unul din cinci cupluri este infertil, spune ministrul Familiei, Fabriela Firea.

Noul program adoptat de Guvern extinde numărul beneficiarilor care pot solicita fertilizare in vitro.
“În primul rând, față de programul național existent deja, am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program – până la 45 de ani; am extins-o și în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, nu peste 40 de ani, și vârsta maximală – 45 de ani. Aș pune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziția acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar și monitorizarea ulterioară a acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, aproximativ la cursul zilei, aproape 3000 de euro. (…) De asemenea, o îmbunătățire față de programul național existent de câțiva ani de zile: până acum, era permisă o singură procedură pe an; noi am extins acest program la trei proceduri pe an, firește cu indicație medicală. Un medic specialist știe cel mai bine câte proceduri de fertilizare in vitro poate să suporte organismul unei femei și, atunci, am vrut să nu blocăm accesul la astfel de proceduri medicale, care ajută, până la urmă, la obținerea unei sarcini și, implicit, la creșterea natalității. Ne propunem ca pe an să avem măcar 10.000 de decontări, un an întreg mă refer, pentru că acum mai avem doar câteva luni din anul curent și ne-am propus ca, până la finalul anului, să avem 2500 de proceduri decontate”, a afirmat ministrul Familiei.

Se vor deconta aproximativ 250 de proceduri pentru fiecare județ

Potrivit declarațiilor făcute de Gabriela Firea după ședința Executivului, dacă până acum se decontau într-un județ 8 – 10 proceduri, după noul program, inițiat de către Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, vor fi cam 230 – 250 de proceduri pe fiecare județ.

“Eu mi-aș dori să avem chiar peste 300 – 400 de proceduri, deoarece experiența ne-a arătat că la un județ au fost depuse în general peste 300 de cereri, deși au fost onorate din partea statului 8 – 10, în funcție de bugetul care a fost în fiecare an”, a adăugat ministrul.
Banii există deja în bugetul Ministerullui Familiei, iar decontările pot începe imediat ce vor fi primite solicitările. Cererile se depun la Agențiile Județene de Plăți și Servicii Sociale.

Fertilizarea in vitro se poate face la stat sau la privat

Potrivit ministrului Familiei, pacientele pot alege să urmeze procedura de fertilizare in vitro atât la spitalele de stat, cât și la clinici private, statul decontând costurile în ambele cazuri.
“Nu punem condiții în sensul clinicilor, pot să se înscrie în acest program de decontare paciente care merg la un spital de stat, care are specialiști în fertilitate, sau care merg la clinici private. Deci, nu există o anumită discriminare însemnând unitatea medicală care realizează acea procedură. De asemenea, nu punem o condiție în ceea ce privește căsătoria, cuplurile pot fi căsătorite sau nu și, de asemenea, pot să fie și femei singure, doamne, domnișoare singure, care doresc să facă o astfel de procedură de fertilizare in vitro”, a adăugat Gabriela Firea.

sursa foto: Qbebe.ro