Peste 30 de copii din comuna Marca, elevi la liceele din Șimleu Silvaniei, la care se adaugă și alți elevi navetiști din Ip, Cosniciu, Nușfalău, nu au mijloace de transport spre școală și se descurcă cum pot.

Ajung la școală ”la risc”, cu ocazie sau duși de părinți cu mașinile peste numărul legal de locuri, iar unii mai au norocul câteodată să încapă într-un microbuz de 16 locuri al unei firme private de transport, contractată de rafinăria de la Suplacu de Barcău pentru transportul angajaților.

Problema transportului elevilor la Șimleu – mulți dintre ei elevi bursieri, dornici să facă școală și să devină absolvenți de liceu, apoi să-și urmeze visurile de a ajunge la facultate – a apărut după ce singurul tren de călători cu care elevii au făcut naveta până în vara acestui an pe ruta Porț-Șimleu a fost scos din circulație.

Am fost contactați la redacție de tatăl unei eleve care, mai mult decât justificat, își dorește ca al său copil să beneficieze de mijloc de transport cu care poate ajunge în siguranță la școală și înapoi acasă, mai ales în vremurile pe care le trăim.

”Legea le oferă gratuite. Ai noștri copii circulă la risc. Este normal?”

Părintele îngrijorat care a contactat Graiul Sălajului, Claudiu J., spune că nimeni nu s-a gândit la elevi înainte ca aceștia să înceapă școala. Copiii au gratuitate cu trenul, prin lege, care tren a fost scos din circulație și nimeni, dar absolut nimeni, nu a luat nicio măsură ca acești copii să aibă cu ce merge la școală încă din prima zi a anului școlar.

”Sunt elevi din Marca, Porț, Leșmir, Șumal, între 30 și 40 de copii numai din comuna noastră. Mai sunt elevi din Cosniciu, Ip, Nușfalău care fac naveta tot la Șimleu. Nu au cu ce să ajungă la școală! Dimineață, soția a mers, cu riscul de a fi amendată de poliție, cu mașina plină de copii. Pentru că te doare sufletul să-i lași în drum. Iar ca să vină acasă cu microbuzul trebuie să se ceară de la ultima oră. Dar fiica mea are materii de care are nevoie pentru facultate și nu poate pleca de la ultimele ore. Și nu asta este soluția. Oricum microbuzul care circulă pe ruta Șimleu-Suplac are doar 16 sau 18 locuri, pentru muncitori, iar copiii sunt mulți. Majoritatea au burse și nu vor să lipsească de la școală. Cu ce să-i trimitem la școală?

Am citit la dumneavoastră în ziar despre măsurile care se iau pentru reducerea abandonului școlar. Așa măsuri ia statul acesta pentru ca elevii să beneficieze de transport gratuit și sigur, ca să termine o școală? Consider că lipsa mijloacelor de transport pentru elevi încurajează abandonul școlar. Sunt șofer de meserie și știu prea bine pericolele la care sunt expuși în condițiile în care merg așa, ca zilele acestea. Până în iunie au circulat cu trenul, dar apoi a fost scos. Un pod peste care trece calea ferată între Porț și Suplac este înfundat de ceva vreme și nimeni nu a luat nicio măsură. Mai circulă doar marfarele cu țiței, și alea trec prin noroiul de pe calea ferată. Îmi doresc să scrieți despre problema acestor copii ca să fie rezolvată situația. Școala a început luni, iar soluții nu a găsit nimeni. Au fost uitați sau poate nu contează. Parlamentarii, ministrul nostru de aici, din Valcău, autoritățile județene, oare știu că elevii nu au cum să ajungă la ore?”, ne-a expus problema Claudiu J., din comuna Marca.

Îngrijorarea părinților este firească în contextul în care sunt tot mai multe accidente rutiere sau cazuri de trafic de persoane. Ori mersul la școală organizat și grupat înseamnă mai multă siguranță pentru copii, dincolo de facilitatea de a ajunge la ore și înapoi acasă.

Prefectul Dari Toma caută soluții

Așa cum este firesc, l-am contactat pe Prefectul județului, Dari Toma, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Prefectul a declarat că știe de problemele existente cu transportul elevilor, chiar și în alte zone ale județului, și că în momentul de față se caută soluții. Știa că trenul care circula prin comunele din vestul județului și care aparținea unei companii private de transport feroviar de călători a fost scos din circulație. Ni s-a promis că în cel mai scurt timp va găsi o soluție și va reveni cu un răspuns.

”Da, avem probleme cu transportul elevilor, nu doar de la Marca. Din păcate, microbuzele destinate transportului elevilor pot fi folosite doar pentru transport pe raza unității administrativ-teritoriale unde este înmatriculat. Vă rog să-mi oferiți un răgaz și voi reveni cu soluția. Voi merge la Consiliul Județean să vedem dacă sunt licențe de transport pe rutele respective, o să iau legătura și cu Ministerul Transporturilor. O soluție vom găsi în cel mai scurt timp”, a precizat prefectul Dari Toma.

Ce spune legea: transport gratuit, inclusiv naval

Încă din anul 2020, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. În baza acesteia, elevii beneficiază în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați fiind, astfel, asigurată pe toată perioada anului școlar.

Elevii școlarizați în România beneficiază de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.

Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar trebuie să solicite centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară.

Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Pentru asigurarea gratuității transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din învățământul preuniversitar, domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ, depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară.

În baza acestei adeverințe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.

Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimații de călătorie și abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.