Nu este posibil ca programele si reforma sa fie intr-o mana, iar baza materiala in alta. Programul de guvernare nu se poate realiza cand joci la doua capete.
Impartirea banilor pu- blici au fost si vor fi motiv de disputa politico-institutionala dar, in cazul demisiei ministrului Cseke poate fi vorba si de orgoliu personal. Sistemul sanitar romanesc a suferit schimbari majore, unele nepopulare, sub obladuirea maghiara: a fost finalizat procesul de des-centralizare a sistemului, au fost inchise 69 de spitale care inghiteau bani fara a face performanta si s-a acordat o importanta majora asistentei medicale de urgenta. Ministerul Sanatatii a fost cel care a inghitit toate huiduielile si criticile chiar daca nu era direct responsabil de distribuirea fondurilor de la bugetul de stat sau de reformele aplicate. Nu compatimim o institutie de stat al carei management il resimtim din plin zilnic, dar ceea ce intriga sunt motivele demisiei si momentul ales.
Coalitia de guvernare nu se clatina, dar nici nu functioneaza
Presa a prezentat de fiecare data interventiile presedintelui Traian Basescu in actul guvernamental, iar in ultima perioada a adus nenumarate critici la adresa reformei din sanatate. In urma disputei pe care Cseke Attila a avut-o cu Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Traian Basescu a declarat ca „ori se inteleg, ori pleaca” fiecare pe drumul lui. Constatam acum ca nu s-au inteles, iar ministrul maghiar a avut curajul pentru prima data sa spuna nu nedreptatii create de rectificarea bugetara de saptamana trecuta, cand sanatatii i s-au alocat doar zece procente din suma necesara pentru a iesi din impas, mai exact 341,2 milioane de lei. Se poate crede ca e vorba si de o zdruncinare a coalitiei de la guvernare, tinand cont de divergentele aparute pe tema reorganizarii teritoriale sau a stimularii investitiilor, insa UDMR neaga acest lucru.
„Nu cred ca poate fi vorba de o zdruncinare a coalitiei de la guvernare, insa Cseke Attila a dat un semnal ca programul de guvernare pe care l-am stabilit la inceput nu se poate realiza cand joci la doua capete. Avem o conceptie, iar colegul nostru a aplicat-o: a considerat ca nu este posibil ca programele si reforma sa fie intr-o mana, iar baza materiala in cealalta. Mie perso-nal imi pare rau ca a demisionat pentru ca era un om de prima linie in Guvern, s-a tinut de treaba, dar nu a fost consultat”, spune presedintele UDMR Salaj, Seres Denes. Totodata Seres a declarat ca UDMR are in vizor mai multe nume pentru a-l inlocui pe Cseke Attila, insa nu sunt hotarati: „Trebuie sa ne gandim care din ei se va po-trivi mai bine functiei deoarece este nevoie de un om capabil si vom anunta”.
Directorul C.A.S. Salaj, Claudiu Barsan, nu a dorit sa faca vreun comentariu cu privire la demisia ministrului, motivand ca au fost prea multe incidente intre C.N.A.S. si Minister in ultima vreme si e mai bine sa stea deoparte.
Seres Denes explica demisia ministrului Cseke Attila
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...