Taranii din piata care au calitatea de PFA sau SRL vor putea primi tichete de masa in loc de bani, apoi le vor putea deconta, asa cum fac magazinele.
Producatorii agricoli vor putea sa-si vanda legumele, fructele, cartofii si celelalte produse pe tichete de masa. Numai ca pentru asta ei trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata (PFA) sau ca socie-tate cu raspundere limitata (SRL). Bineinteles ca aceasta operatie presupune cheltuieli, nu putine, pentru bugetul unui taran. O parte dintre producatori, ce-i drept mica, primeau si pana acum tichete de masa de la clienti (vezi la sectorul lactate si legume din piata centrala a Zalaului). Ei insa sunt dezavantajati de actuala legilatie care nu le ofera acestora si statutul de comerciant si in consecinta producatorii nu isi pot deconta tichetele la unitatea emitenta. In acest sens un grup de deputati apartinatori tuturor partidelor a initiat un proiect de lege, prin care, „se va da posibilitatea salariatilor care utilizeaza tichete de masa de a le utiliza si pentru achizitionarea de le-gume proaspete direct de la producatorii agricoli si asociatiile agricole”.
Avantaj pentru producatori ori pentru samsari?
Prin aplicarea acestei legi, sunt de parere initiatorii ei, producatorii agricoli vor intra in circuitul fiscalizat al tichetelor de masa si vor avea posibilitate prin inscrierea ca persoana fizica autorizata sau infiintarea unei societati comerciale, sa-si vanda marfa direct, fara intermediari. Tare ma tem ca domnii dputati nu sunt cu picioarele pe pamant. Vorbesc doar din auzite. Neni Erji din Crasna sau Gury bacsi din Pericei nu-si vor infiinta societate, nici nu vor deveni PFA pentru a vinde pe bonuri de masa cele doua-trei cununi de ceapa sau cateva ki-lograme de morcovi. In schimb, intermediarul care are deja un SRL si are statutul de comerciant se va putea inscrie in grupul de afiliati ai emitentului de tichete si va putea cocheta in voie cu tichetele de masa. Zice-se ca emitentul de tichete va intocmi o lista cu producatorii agricoli si asociatiile de producatori la care se vor putea utiliza aceste tichete. Neni Erji si lelea Marie si de data asta tot pe margine vor ramane, chiar daca ele nu vor practica adaosuri comerciale. Una peste alta, acest proiect, daca nu se sufoca in fasa si ajunge lege nu-i va avantaja pe micii producatori si tot samsarii se vor alege cu caimacul.