Numarul salajenilor care se imbolnavesc de cancer este in crestere.
Cancerul este inca o boala incurabila si a devenit in ultimii ani cea mai des intalnita suferinta. Spe-cialistii nu pot spune clar si concis cauzele aparitiei bolii datorita multiplelor tipologii si multitudinii factorilor implicati. Si in Salaj s-a inregistrat in ultima perioada o crestere semnificativa a numarului bolnavilor de cancer. Sistemul sanitar bolnav, fondurile din ce in ce mai putine alocate campaniilor de informare, preventie si depistare a bolilor, medici „exilati”, traiul de subzistenta al romanilor, stresul, modul de viata nesanatos, alimentatia sunt doar cativa dintre factorii ce duc la cresterea numarului imbol-navirilor.

Numarul salajenilor bolnavi este in crestere
Judetul Salaj a fost, pana nu demult, unul dintre judetele cu cele mai putine cazuri de cancer inregistrate, insa ultimele statistici devin ingrijoratoare. Directia de Sanatate Publica Salaj (DSP) a furnizat o statistica deloc de neglijat: in primul semestru al anului 2011 au fost inregistrate 308 cazuri noi de imbolnaviri, numarul bolnavilor ajungand astfel la 4121 de persoane. Datele sunt ingrijoratoare, facand o comparatie cu anul 2010, cand in evidentele DSP Salaj figurau 4056 de persoane. Si asta nu e tot: indife-rent de tipologia bolii, tratamentele sunt costisitoare pentru buzunarele pacientilor, iar statul nu mai are bani de alocat pentru bolnavii de cancer. Banii sunt principala problema in tratarea bolii. Multi dintre bolnavi minimalizeaza tratamentul, cu consecinta drastica a cancerului: decesul. E dureros sa aflam ca marea majoritate a bolnavilor provin din mediul rural – peste 2500 de cazuri in prezent – iar faptul ca boala este depistata intr-o faza avansata ne duce tot la finantarea deficitara a sistemului sanitar. O alta statistica ce da de gandit este cea a Comisiei pentru Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj (DGASPC): in primul semestru al anului 2011 au ajuns la Comisie doar 160 de persoane adulte si doi copii. Facand o comparatie simpla intre datele furnizate de DSP si cele ale Comisiei, exista doua posibilitati: ori o parte a bolnavilor au invins boala si s-au vindecat, ori boala le-a fost fatala si au „salvat” statul de la plata indemnizatiilor pentru handicap.
Simptome des intalnite la femei
Femeile sunt mai predispuse la imbolnavire decat barbatii deoarece organismul lor este mult mai complex si mai firav. Din acest motiv femeile trebuie sa fie foarte atente la orice semnal pe care organismul il manifesta… Printre simptomele dovedite ale bolilor de cancer se numara:durerea pelvina (asociata cu cancerul endometrial, ovarian, de col uterin, al trompelor uterine sau vaginal), balonarea si umflarea abdomenului -una dintre cele mai ignorate simptome, durere persistenta in partea inferioara a spatelui, sangerare vaginala anormala, febra persistenta (dureaza mai mult de 7 zile), tulburari ale tranzitului intestinal sau modificari ale scaunului, pierdere in greutate neintentionata, anomalii ale vulvei sau vaginului, modificari ale sanilor, oboseala nejustificata. Daca aveti o parte dintre simptome nu este obligatorie sa suferiti de cancer! Trebuie doar sa consultati un medic pentru a fi sigure. Acesta va va spune exact ce trebuie sa faceti!
Alimentatia potrivita ajuta
Daca vei consuma exact alimentele potrivite in lupta cu cancerul, iti vei intari imediat sistemul imunitar… doar sa stii pe care anume si cand! Deci, consulta un nutritionist! Remediile naturiste pentru cancer sunt eficiente doar daca ai un plan de alimentatie bine stabilit… altfel nu faci decat sa irosesti o multime de bani pe suplimente alimentare nepotrivite, mancaruri bio si ceaiuri exotice. Folosind alimentele potrivite, cura naturala impotriva cancerului functioneaza!
Specialistul sustine ca „moderatia” este singura sansa
Cancerele sunt boli cauzate de expunerea la virusuri, la substante chimice nocive si la radiatii. Cum nicio celula a organismului uman nu poate fi ferita de factorii ce declanseaza boala, tipologia cancerului este foarte variata: cancer mamar, cancer gastric, al cavitatii bucale, anal, pulmonar, cervical, cancer de piele, de col uterin, la colon, penian, osos, la prostata, la rinichi, tiroidian, esofagian etc. La fel de variate sunt si cauzele declansarii bolii, iar specialistii ne spun ca nu poate fi aratat cu degetul un singur factor, deoarece cercetarile nu pot certifica acest lucru. „Nu putem vorbi de un singur factor! Ei se unesc, se completeaza si declanseaza boala. Nu doar alcoolul declanseaza cancerul hepatic, sau nu doar fumatul cauzeaza cancerul pulmonar”, este de parere doctorul Marius Calinici, medic al carui renume a trecut peste granitele judetului nostru.
„Este foarte complicat sa spunem de ce anume trebuie sa ne ferim deoarece vorbim despre o boala extrem de complexa. Factorii care genereaza cancerul sunt de foarte multe tipuri, dar putem vorbi de factori care scad riscul imbolnavirilor sau de factori ce favorizeaza dezvoltarea lui. Alimentatia este un factor important: prin ceea ce mancam ne imbolnavim sau ne insanatosim, depinde ce mancam. Un singur lucru este clar pana acum – reducerea consumului de subsatante nocive pentru organism scade riscul aparitiei cancerului. Vorbim mai mult depre consumul alimentelor cu mult bun simt: tot ce e prea mult este considerat factor de risc, deci moderatia este cea mai buna metoda de preventie si de tratament. Fumul de carbune contine gudroane; asta ar insemna ca noi sa nu mai consumam hrana pregatita la gratar; dar cine se poate abtine?! Asadar, putem manca o data pe saptamana un gratar, dar ne punem un semn de intrebare cand il consumam de doua ori in ficare zi. Toata lumea vorbeste de E-urile din alimente; daca ar fi interzise nu s-ar regasi in compozitia alimentelor pentru ca avem niste norme care reglementeaza sanatatea alimentara in intreaga Europa; ceea ce conteaza e cata cantitate din acea substanta se foloseste in produsul respectiv. Atata timp cat acea substanta nu figureaza pe lista substantelor interzise nu poate fi aratata cu degetul ca ar fi daunatoare, dar alimentele bogate in E-uri trebuie consumate cu moderatie. La japonezi s-a dovedit ca reducerea consumului de afumaturi a dus la scaderea numarului de bolnavi suferinzi de cancer gastric. Ar fi multe probleme de luat in considerare. Combinatia dintre factori duce la imbolnavire”, spune doctorul Calinici, afirmand ca articolele de genul „nu mancati X aliment ca produce cancer” atrag atentia, dar atata timp cat nu s-a dovedit clar de catre specialisti ca ar fi asa nu trebuie sa produca panica.
Singura metoda sigura de prevenire este vizita perio-dica la medic si moderatia.
Agricultura moderna este periculoasa
Este cunoscut faptul ca legumele si fructele sunt indicate a fi consumate zilnic deoarece sunt definitia modu-lui de viata sanatos. Totusi, ultimele studii aparute trag un semnal de alarma asupra faptului ca fructele si zarzavaturile din piete si magazine nu sunt ce par a fi.
Un studiu al cerce-tatorilor din cadrul Institutului de Cercetari in Pedologie si Agrochimie Bucuresti au descoperit faptul ca producatorii folosesc fara discernamant ingrasa- mintele chimice si pesticidele, modificand incon-stient compozitia bio-chi-mica din alimentele vegetale, favorizand astfel aparitia bolilor grave cum este si cancerul. Implicit se creeaza nevoia infiintarii unui laborator care sa efectueze analize bio-chimice ale zarzavaturilor din piete. Si doctorul Calinici este de acord ca vegetalele pe care le consumam trebuie cultivate in sistem biologic, dar ajungem la aceeasi pro-blema: banii. Legumele cultivate in sistem bio sunt mai scumpe decat cele importate, iar oamenii aleg sa cumpere, de obicei, ce e mai ieftin.