Inflația și modificările legislative privind calculul impozitelor pe proprietăți se vor simți din plin, anul viitor, în buzunarele zălăuanilor. În cazul caselor și apartamentelor deținute de persoanele fizice sau de persoanele jurdice, impozitul va crește cu circa 20 de procente. Majorări se vor înregistra și în cazul impozitelor pentru terenurile intravilane cu construcții. Municipalitatea spune că va acorda și în 2023 bonificații pentru plata anticipată a texelor și impozitelor locale. Administrația locală a pus în transparență decizională proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor în municipiul Zalău, în 2023.

Important de menționat că taxele și impozitele pe care municipalitatea a decis să le păstreze la nivelul de anul acesta tot se vor majora în 2023, deoarece Codul Fiscal prevede indexarea acestora cu rata inflației. Asta înseamnă, din start, 5,1% în plus, comparativ cu 2022.

De la anul se majorează impozitele pentru case și apartamente

În luna iulie a acestui an, a intrat în vigoare o ordonanță de urgență care a adus o serie de modificări Codului Fiscal, printre care și schimbarea modului de calcul pentru valoarea impozabilă a clădirilor rezidențiale și nerezidenţiale

Cu privire la clădirile rezidențiale, pentru anul 2023, la Zalău se propune, în cazul persoanelor fizice, cota de 0,1% din valoarea clădirii, dacă este vorba de apartamente şi o cotă de 0,12% din valoarea clădirii, dacă este vorba de case (faţă de 0,1 la sută în anul 2022).
În cazul persoanelor juridice, cota propusă este tot de 0,1% din valoarea clădirii pentru apartamente, respectiv 0,12% din valoarea clădirii pentru case (faţă de 0,1 la sută în anul 2022).

“În ceea ce priveşte propunerea ca pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale – case, aparţinând persoanelor fizice, cota aplicată asupra valorii clădirilor să fie 0,12 %, faţă de cota de 0,10% aplicată în anul 2022. Această propunere are în vedere faptul că valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, din studiile de piaţă administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România sunt mai mici decât valorile impozabile existente în baza de date a organului fiscal al Municipiului Zalău (care la 31.12.2022 nu sunt indexate cu rata inflaţiei din anul 2020 de 5,1%) şi aproximativ la jumătate din valorile stabilite în cazul apartamentelor. Astfel, pentru a menţine un tratament egal pentru calculul impozitului pe clădire pentru proprietarii persoane fizice de apartamente versus proprietarii persoane fizice de case, am propus o cotă de 0,12%, creşterea impozitiului/taxei pe clădiri rezidenţiale – case, aparţinând persoanelor fizice fiind în acest caz de aproximativ 20%”, spun reprezentanții primăriei.

Aceeași majorare o vor suporta și persoanele juridice, doar că pentru apartamentele pe care le dețin.


“Pentru anul 2023 propunem ca pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale – apartamente, aparţinând persoanelor juridice, cota aplicată asupra valorii clădirilor să fie 0,1%, cotă aplicată şi în anul 2022. Această propunere are la bază faptul că în cazul apartamentelor valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, din studiile depiaţă administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România sunt mai mari decât valorile impozabile existente în baza de date a organului fiscal al Municipiului Zalău, chiar indexate cu rata inflaţiei din anul 2020 de 5,1%, fapt pentru care am propus menţinerea cotei de 0,1%. În concluzie, în cazul impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale – apartamente, aparţinând persoanelor juridice, chiar dacă am propus păstrarea cotei de 0,1%, vor exista creşteri de aproximativ 20%”, a explicat administrația locală.

Pentru clădirile nerezidențiale, în cazul persoanelor fizice se propune nivelul minim stabilit de lege, de 0,5% din valoarea clădirii (faţă de 0,3 la sută în 2022).
În cazul persoanelor juridice, se propune o cotă de 1 % din valoarea clădirii (la fel ca în 2022).

În cazul clădirilor utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul stabilit de Codul Fiscal este 0,4% din valoarea clădirii, Ia care municipalitatea adaugă o cotă adiţională de 50%, cota finală pentru anul 2023 fiind astfel de 0,6 %.

“Propunerea de aplicare a unei cote adiţionale porneşte de la faptul că contribuabilii, chiar dacă au în statut activităţi din domeniul agricol, nu desfăşoară acest tip de activitate pe raza Municipiului Zalău”, explică administrația locală.

Impozite mai mari cu 25 la sută pentru terenurile din intravilan cu construcții

Municipalitatea propune o majorare cu aproximativ 25% a taxelor și impozitelor pentru terenurile situate în intravilan, înregistrate la categoria de folosinţă “teren cu construcţii”.

Primăria Zalău spune că această maioarare are la bază rata inflaţiei de 5,1%, precum și modificările aduse Codului fiscal, potrivit cărora, începând cu anul 2023, la calculul impozitului pentru această categorie de imobile se scad suprafeţele de teren acoperite de clădiri, iar “pentru păstrarea nivelurilor veniturilor încasate la această sursă, am propus o creştere a valorilor impozitului la această categorie de folosinţă”, a explicat administrația locală.

Cam 11.000 lei/an va fi impozitul pentru un hectar de teren în zona A

Potrivit documentului pus de administrația locală în transparență decizională, pentru terenurile din intravilan cu construcții impozitul va ajunge de la 8.384 lei în 2022, la 11.000 lei pentru un hectar în 2023, dacă ne referim la zona A a orașului.

În zona B, prețul urcă, de la 6.162 lei, la 7.600 lei pentru un hectar de teren care figurează cu construcții.

În zona C, impozitul va ajunge, de la 3.901 lei, la 4.900 lei.

În zona D, impozitul crește, de la 2.061 lei, la 2.600 lei.

Pentru Stâna, se aplică același sistem de calcul ca în municipiu.
Pentru terenurile din intravilan care sunt declarate la altă categorie de folosinţă decât terenuri cu construcţii, precum şi pentru terenurile situate în extravilanul Municipiului Zalău, impozitul se va indexa cu indicele de inflaţie.

Impozitul pentru mijloacele de transport se indexează cu indicele de inflaţie, respectiv 5,1 la sută.

Ce bonificații primesc zălăuanii buni platnici în 2023

Potrivit documentului, se va acorda o bonificație de 4 % pentru contribuabilii persoane fizice care plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an 2023, până la data de 31 martie a anului 2023, în cazul în cazul achitării la caseriile serviciilor de impozite şi taxe din cadrul Primăriei Zalău, CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking.
În cazul achitării online prin intermediul site-urilor zalausj,ro, ghiseul.ro, cât şi prin intermediul staţiilor de plată de tip SelfPay, bonificaţia va fi de 8 % pentru contribuabilii persoane fizice care plătesc cu anticipaţie
impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an 2023, până la data de 31 martie a anului 2023.
Persoanele juridice vor primi o bonificație de 4 % dacă plătesc integral sumele datorate, până la data de 31 martie, indiferent de metoda de plată aleasă.

Cine e considerat “mare contribuabil”

Începând cu anul 2023, contribuabili mari sunt considerați cei ale căror obligaţii fiscale datorate la bugetul local pentru anul precedent sunt de cel puțin 60.000 lei, iar numărul bunurilor impozabile declarate de către contribuabil și aflate în evidența organului fiscal la data de 31 decembrie a anului precedent este mai mare sau egal cu 15.
Contribuabili mijlocii sunt cei ale căror obligaţii fiscale datorate la bugetul local pentru anul precedent sunt cuprinse între 6.000 lei, inclusiv, și 59.999,99 lei, iar numărul bunurilor impozabile declarate și aflate în evidența organului fiscal la data de 31 decembrie a anului precedent este minimum 5, dar nu
mai mare de 14.
Toți ceilalți fac parte din categoria contribuabilior mici.
Lista contribuabililor mari și mijlocii se va publica anual, în luna ianuarie, pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Zalău.