Bugetarii vor încasa salarii mai mari, chiar de luna viitoare. Ministerul Muncii a pregătit o Ordonanță de Urgență, pusă deja la transparență decizională, care prevede majorarea lefurilor pentru angajații de la stat.
Aflăm, din nota de fundamentare a Ordonanței, că bugetarii au fost afectați de pandemie, de majorările de preț la energie, de scumpirile la alimente cauzate de războiul din Ucraina.
Adică, adăugăm noi, salariații din sectorul public se confruntă exact cu aceleași probleme ca și angajații din mediul privat. Doar că în acest sector nu există saci cu bani fără fund, care să poată susține majorarea salariilor. În schimb, statul are grijă ca ai săi angajați “să nu se vulnerabilizeze” și “să nu le scadă standardele de viață”.
Așadar, bugetarii vor primi din septembrie, pentru luna august, lefuri mai mari cu sume cuprinse între 80 și 150 de lei, după spusele ministrului Muncii, Marius Budăi.
Pentru a vedea cum explică guvernanții decizia de a mări salariile angajaților de la stat, redăm o parte din textul Ordonanței de Urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice:
“Având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice, întrucât criza generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, dat fiind faptul că, ulterior, prin liberalizarea preţurilor la energie ca măsură impusă la nivel internaţional şi european s-a generat o creştere fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil care a avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru populaţie, precum şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei, deoarece criza războiului din Ucraina a determinat la rândul său un impact puternic asupra preţurilor la bunurile de consum întrucât Ucraina este un mare producător şi exportator de cereale pentru Uniunea Europeană, iar odată cu declanşarea războiului aceste importuri, mai ales la cereale, s-au diminuat semnificativ astfel încât impactul asupra preţului la bunurile de consum destinate populaţiei a fost unul semnificativ, în considerarea faptului că în lipsa unor măsuri concrete şi rapide s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de
urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă, având în vedere faptul că drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile
prevăzute în anexa nr.II <Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»> la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată”, guvernanții doresc acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017,pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum și acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.
În acest timp, pensiile rămân înghețate, pensionari de rând sunt disprețuiți în democrație. Pensia medie reprezintă 25 % din salariul mediu brut, scandalos. Pe vremea lui CEAUȘESCU, procentul era 60-80% !