Pentru unii timpul parcă s-a scurs printre degete, pentru alţii weekend-ul trecut a avut iz de calvar. Cei mai mulţi insă au luat manifestările prilejuite de Zilele Zalăului şi Zilele Romane aşa cum au fost, cu bucuriile, necazurile, implinirile şi neimplinirile lor. Trei zile şi trei nopţi, municipiul de sub Meseş a fremătat ca un stup de albine. Freamătul n-a fost intotdeauna pe măsură să mangaie privirea sau să incante auzul; multe note au fost false, multe tablouri au fost pătate de pensulele unor pictori nepricepuţi sau rău intenţionaţi. De pildă vineri seara, in timp ce Mircea Vintilă işi susţinea recitalul de folk pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, pe platoul de marmură, patronii de tejghele se infruptau din carnaţii rumeniţi şi se delectau cu „putpuriu” de manele ale lui Adrian Minune ori Salam. Pe bulevard, alături de creaţiile autenticilor meşteri populari stăteau expuse kitsch-urile. Şi curios, aveau mai mulţi admiratori şi cumpărători decat creaţiile cu adevărat artisitice. Atata putem. Puteam să aruncăm cartonul in care au fost micii ori flaconul de bere golit in coşul de gunoi care se afla la zece metri, dar din comoditate le-am tupilat sub masă. Răcnetele unot tineri aflaţi sub influenţa licorilor lui Bachus au făcut ca mulţi locatari ai blocurilor de pe bulevard să blesteme pană şi pe mama sărbătorile zălăuane şi… romane. Şi atunci cine-i de vină? Cine-i de vină că nu ştim să ne bucurăm intotdeauna, aşa cum se cuvine, de anumite momente de relaxare şi socializare, oferite, ca in cazul de faţă, de mai marii Cetăţii? Ne-am invăţat cu injurături in loc de binecuvantări, cu ţipete in loc de simfonii, cu huiduieli in loc de aplauze. Va trebui să gustăm din rodul multor sărbători, fie ele şi Zilele Zalăului sau Zilele Romane, pană să uităm de astfel de năravuri.
Mai avem de invăţat!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...