Duminică, 7 august, aproximativ două mii de oameni au pășit pe drumul care duce la Monumentul de la Guruslău pentru a participa, pe “Dealul lui Mihai Viteazul”, la evenimentul dedicat împlinirii a 421 de ani de la ultima mare bătălie a voievodului, în care forțele unite ale lui Mihai Viteazul și ale generalului Basta au învins armata condusă de Sigismund Báthory.

Manifestarea a debutat cu un ceremonial militar, primirea subprefectului Florin Florian, însoțit de comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, colonelul Ștefan Toader, salutul drapelului de luptă și trecerea în revistă a formației.

După o scurtă prezentare a evenimentului și a activităților, s-a intonat Imnul Național al României, moment urmat de oficierea serviciului religios.

Despre simbolistica momentului aniversat la Guruslău au vorbit președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălajanu, subprefectul Florin Florian și primarul comunei Hereclean, Francisc Dobrai.

“M-am bucurat nespus să văd sălăjeni de toate vârstele celebrând împreună acest moment important din istoria poporului român și le mulțumesc tuturor pentru participarea într-un număr atât de mare. Mulțumirile mele se îndreaptă și către instituțiile partenere, fără de care evenimentul Guruslău 2022 nu ar fi fost posibil. Astăzi, mai mult ca oricând, când lumea este în schimbare, și noi, sălăjenii, avem datoria de a ne adapta mersului vremurilor, fără a uita, însă, valorile noastre identitare: respectul pentru credință, respectul pentru familie, respectul pentru neam și țară. Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul, având în vedere și faptul că lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință, fără memorie, fără cârmuitori pricepuți și respectați. Important este să alegem direcția corectă, pentru a clădi împreună un județ prosper într-o Românie mai bună”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

“Am adus un pios omagiu uneia dintre cele mai mari personalităti politice, militare și diplomatice din istoria românilor, dar și ale Europei timpului său: <marele domnitor Mihai Viteazul>. Mihai a fost un mare conducător şi vizionar; a știut să obțină victorii împotriva Imperiului Otoman și să se impună Curții de la Constantinopol ca un adversar temut dar și respectat; a știut să caute alianțe favorabile scopurilor sale, dar, cel mai important, și-a dat seama că în fața pericolelor vremii singura şansă de rezistenţă şi supravieţuire este unirea celor trei țări române. Sigur, Unirea, așa cum a conceput-o și cum a realizat-o Domnul muntean, a fost efemeră, însă ea a constituit un precedent istoric excepțional care a fost valorificat de generațiile următoare. Pentru toate acestea, poporul român i-a oferit un loc de onoare în cartea istoriei, cinstindu-i memoria chiar în strofele simbolului naţional <Deșteaptă-te, române!>. Evenimentele de acum 421 de ani au făcut ca drumul marelui voievod să treacă prin județul Sălaj, lăsând pentru totdeauna amprenta sa asupra acestor locuri binecuvântate. Ca locuitori ai Sălajului, suntem onorați că județul nostru păstrează la Guruslău un moment al luptei duse de marele voievod pentru libertate, fiind o adevărată lecţie de istorie zidită în piatră pentru generaţiile care vin. Să urcăm ori de câte ori avem ocazia, cu mândrie și recunoștință pe <Dealul lui Mihai> pentru a cinsti cum se cuvine un simbol al unităţii naţionale”, a fost mesajul subprefectului Florin Florian.

Ca la fiecare manifestare istorică în care sunt omagiați eroii neamului românesc, a avut loc și o ceremonie de depunere de jerbe la monumentul ridicat de sculptorul sălăjean Victor Gaga la Guruslău.

Consiliul Județean Sălaj a pregătit în detaliu aceste manifestări și a oferit participanților o serie de surprize, de la show aviatic, la standuri cu activități inedite, spectacol folcloric și focuri de artificii.

Printre invitații speciali ai evenimentului s-a regăsit și președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan.

Ediția din acest an a manifestărilor de la Guruslău a fost organizată în parteneriat de Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Județului Sălaj și Primăria Comunei Hereclean.

Spectacolul aviatic și concertul Fanfarei Militare au încântat publicul numeros

În aplauzele celor prezenți, a avut loc spectacolul aviatic oferit de trei elicoptere de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii și de un avion de la Aerodromul Crasna.

Gardarea Monumentului a fost realizată de militari de la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” București, iar muzica a fost asigurată de Fanfara Militară a Garnizoanei Timișoara, care a oferit și un scurt concert specific.

Sava Negrean și ansamblurile folclorice au încins atmosfera

Programul manifestprilor de la Guruslău a continuat cu un spectacol de folclor, având ca invitat special pe Sava Negrean Brudașcu, acompaniată de orchestra Ansamblului Folcloric “Meseșul”.

Pe scenă au mai evoluat și Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum” și Ansamblul “Berekenye” Cehu Silvaniei.

Pe tot parcursul manifestării, sălăjenii care au ales să-și petreacă ziua de duminică la Guruslău au putut vizita și participa la standurile special amenajate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană “I.S. Bădescu” Sălaj, ADI Țara Silvaniei, Crucea Roșie, structurile MApN și MAI.

Cei interesați au avut parte de demonstrații culinare cu degustare, ale cărui protagonist a fost nimeni altul decât Mircea Groza(vu), iar voluntarii Crucii Roșii au făcut demonstrații de prim-ajutor.

Echipamentele și tehnica jandarmilor, polițiștilor, pompierilor și cea a militarilor au fost, ca de fiecare dată, un magnet pentru copii.

Participanții au avut parte de dresaj canin, prezentări de tehnică militară și de intervenție: echipamente specifice de poliție militară materiale și mijloace de cunoaștere C.B.R.N. (chimic, biologic, radiologic și nuclear) și de transmisiuni; căști Kevlar, veste de protecție balistică, genunchiere, cotiere și ochelari tactici ; parașute; elemente de alpinism, camere de termoviziune, costum camuflaj.

Și standurile Muzeului Județean de Istorie și Bibliotecii Județene au fost frecventate de participanți. Aici, copiii au avut parte de ateliere de creaţie, unde au putut colora detalii de pe Monumentul de la Guruslău. Au învăţat să confecționeze steagul oștii lui Mihai Viteazul, precum și spada și securea marelui voievod. Tot la aceste standuri, participanții au fost provocați să rezolve puzzle-uri cu imagini din expoziția de bază a Muzeului și au putut să-și cumpere suveniruri din zona special amenajată. Biblioteca Judeţeană “I.S. Bădescu” Sălaj a pregătit un stand de carte pentru copii, tineri și adulți, un atelier de lectură în aer liber, precum și jocul de cultură generală “Ruleta cunoștințelor” care i-a captivat pe copii. Nu au lipsit atelierele de cusături tradiționale pe semne de carte sau cele de confecționat brățări împletite.

Evenimentul “Guruslău 2022” s-a încheiat seara, în jurul orei 21.30, cu un foc de artificii care a încântat atât publicul, cât și locuitorii satelor din jur.