Consiliul Local Zalau a decis ieri initierea procedurii de privatizare a Uzinei Electrice SA prin vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de Municipiul Zalau si contractarea serviciilor de evaluare, respectiv de consultanta de specialitate in vederea privatizarii. Cheltuielile cu serviciile de evaluare si consu-ltanta vor fi suportate din bugetul local in limita sumei de 70.000 de lei. Dorim privatizarea Uzinei Electrice in primul rand pentru faptul ca sectorul energetic a fost intotdeauna un sector care avea nevoie de multe resurse financiare si Consiliul Local nu avea capacitatea de a asigura aceste fonduri, explica primarul Radu Capilnasiu principalul motiv care a stat la baza deciziei de privatizare a fostului CET. Edilul Zalaului mai spune ca s-a incercat de vreo trei ani de zile initierea procedurii de privatizare, dar atunci ori nu a fost atractiva pentru investitori, ori au fost investitori care au impus conditii de neacceptat, cum ar fi ca Primaria sa-si ia angajamentul ca va fi asigurat un nivel de consum in oras. Intre timp a aparut un alt investitor care s-a apropiat de pretentiile pe care le impuneam si care nu impune conditii de neacceptat pentru noi, a adaugat primarul.

RFV – un posibil investitor

RFV Distriterm, societatea romano-maghiara care a concesionat pe o perioada de 49 de ani sistemul de distributie a energiei termice in Zalau, este unul dintre posibilii investitori. RFV este posibil investitor, deoarece ei si-au manifestat intentia de a face o unitate de productie a energiei termice si electrice in Zalau. Initial au dorit sa achizitioneze un teren pentru aceasta investitie, insa, ulterior, Uzina Electrica si-a schimbat in bine situatia economica si acum se arata interesati de o eventuala achizitie. Dar s-ar putea sa nu fie singuri, a precizat Radu Capilnasiu.

Situatie dezastruoasa

Potrivit referatului Directiei Tehnice a Primariei Zalau, incepand cu luna aprilie 2012 Uzina nu va mai avea o capacitate de productie corespunzatoare necesitatilor de consum, singura alternativa fiind un program de investitii pentru montarea unor capacitati noi de productie, pentru care Consiliul Local ar trebui sa investeasca zeci de milioane de euro. Instalatia de ardere pe carbune este intr-o stare necorespunzatoare si pentru a permite functionarea in continuare a acestei instalatii este necesara realizarea unor masuri de conformare la cerintele de mediu, masuri ale caror costuri au fost estimate la 44 de milioane de euro, se arata in referat. La aceste costuri se adauga si suma de 10 milioane de euro, atat cat ar costa un depozit de zgura si cenusa conform cu actualele cerinte de mediu. Instalatia de ardere pe gaz metan functioneaza incepand cu anul 2008 cu o derogare de functionare din partea autoritatii de mediu, derogarea expirand in aprilie 2012, iar dupa aceasta data cazanul va fi declarat inchis. Mai exista posibilitatea unui nou program de conformare, insa aceasta varianta nu este justificata, avand in vedere vechimea cazanului de 32 de ani (durata de viata expirata) si costurile mari pentru realizarea unui program de conformare. In momentul de fata SC Uzina Electrica SA se afla in insolventa.