• Instanța a decis acordarea a 10 mii de lei despăgubiri morale

 

Alin Oros, directorul Transurbis, a câștigat în instanță procesul intentat în octombrie 2020 unui zălăuan care postase pe Facebook afirmații false și inclusiv acuzații de corupție care i-au afectat reputaţia, onoarea şi imaginea. Totul se întâmpla în perioada campaniei electorale din 2020, când Alin Oros era candidat pe lista consilierilor județeni a PSD Sălaj. Acuzatorul său și vecin al surorii lui, Ungurușan Raul Ionuț, afirma pe rețeaua de socializare că Alin Oros își construiește casă și că împreună cu ”partidul PSD” și cu Florin Florian, suspendat din funcția de inspector șef al Inspectoratului de Stat în Construcții fiind candidat la acea vreme din partea PSD, i-au creat nedreptăți.

În aceleși text, îi îndemna pe oameni să nu-i voteze pentru că ”au cumpărat toată presa și televiziunile” și funcționarii din instituțiile statului astfel încât el și familia lui să rămână cu paguba. Postările sale acuzatoare au ajuns și în presa locală, afectând la acea vreme imaginea candidaților.

Alin Oros, cel vizat direct de aceste acuzații pentru care Ungurușan susținea că are dovezi clare, a decis atunci să ceară dreptate în instanță, deoarece el nu avea casă în construcție și nici nu a fost sau este vecin cu acuzatorul. El personal considera că nu-i crease niciun prejudiciu, instituțiile abilitate au fost sesizate și au efectuat controale, au emis răspunsuri. În fapt, era vorba despre casa surorii sale, iar acuzațiile de neimplicare a instituțiilor statului la sesizările lui Raul Ungurușan au fost demontate de actele doveditoare întocmite în urma verificărilor în teren. Spiritele fiind încinse în perioadele de campanie, postările cu pricina au afectat imaginea lui Oros, a lui Florian și a partidului pe care-l reprezentau ca și candidați. Mai mult, având și funcția de director al Transurbis SA, i s-a creat o imagine negativă și în comunitate, iar familia sa a fost pusă într-o lumină proastă, fiind afectați mai ales copiii.

Alin Oros a intentat un proces la Judecătoria Zalău în 14 octombrie, imediat după alegeri, însă din februarie 2021 procesul a fost strămutat la Judecătoria Bistrița. Strămutarea a fost cerută de Raul Ungurușan pe motiv că Alin Oros ar influența avocații și judecătorii. La Bistrița s-au derulat 5 termene în proces, așa cum se arată pe portalul instanței, finalizate cu Hotărârea 1739/2021 prin care instanța a constatat, în baza tuturor probelor depuse de Oros prin avocatul Camelia Moldovan, ”caracterul ilicit al afirmațiilor postate de pârât pe reţeaua de socializare Facebook, prin care acesta a încălcat reclamantului drepturile nepatrimoniale la reputaţie, onoare şi imagine”.

”Am crezut în adevăr și dreptate. Din acest motiv am acționat în instanță, pentru că a fost nedrept ce s-a spus despre mine, familia mea, colegii mei. Am suportat toate acuzațiile și jignirile, dar și consecințele. Îi mulțumesc doamnei avocat care m-a reprezentat pentru că, după rămânerea definitivă a hotărârii, lumea va ști că nu am fost vinovat de nimic din cele afirmate public de vecinul surorii mele. Și sper ca acest proces să fie un exemplu pentru toți cei care sunt jigniți sau acuzați nefondat în spațiul public”, a declarat Alin Oros pentru Graiul Sălajului.

Daune morale de 10 mii de lei

Alin Oros a cerut instanței să i se acorde daune morale, iar judecătorii de la Bistrița, așa cum arată hotărârea pronunțată, l-au obligat pe Raul Ungurușan să-i plătească acestuia 10 mii de lei daune morale. Totodată, i-au cerut să șteargă postările respective de pe Facebook (la adresa lui Alin Oros, a lui Florian și a PSD), și să publice Hotărârea judecătorească în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă într-un ziar local.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul O.A ., în contradictoriu cu pârâtul U R-I. Constată caracterul ilicit al afirmaţiilor postate de pârât pe reţeaua de socializare Facebook, prin care acesta a încălcat reclamantului drepturile nepatrimoniale la reputaţie, onoare şi imagine. Obligă pârâtul să şteargă de pe profilul său de Facebook postările obiect al prezentei cauze şi interzice acestuia încălcarea drepturilor nepatrimoniale la reputaţie, onoare şi imagine ale reclamantului pentru viitor. Obligă pârâtul la publicarea, pe cheltuială proprie, a prezentei hotărâri judecătoreşti în extras, în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă, într-un cotidian de circulaţie locală şi pe contul său de Facebook. Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. Respinge, în rest, cererea, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de 1.995 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată acordate parţial. Obligă reclamantul să achite pârâtului suma de 1.785 lei cu titlu de cheltuieli de judecată acordate parţial. Compensează cuantumul cheltuielilor de judecată la care au fost obligate părţile până la concurenţa celei mai mici sume, urmând ca în final pârâtul să achite reclamantului suma de 210 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Bistriţa. Pronunţată astăzi, 08.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform dispoziţiilor art. 396 alin. (2) C.proc.civ. Document: Hotarâre  1739/2021  08.10.2021”, se arată pe portalul instanței.

Hotărârea a fost atacată prin apel și de către Oros, pe motiv că nu s-au calculat corect cheltuielile de judecată, dar și de Raul Ungurușan.

Judecătorii au respins apelul lui Ungurușan ca tardiv și au admis apelul principal formulat de Alin Oros. Hotărârea completului de la Tribunalul Bistrița Năsăud a fost pronunțată în 10 martie anul acesta, la al doilea termen. Urmare a acestei decizii, Raul Ungurușan trebuie să-i achite lui Oros, pe lângă cei 10 mii de lei daune morale, și suma de 2.478 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Iar această Hotărâre a rămas definitivă, fiind publicată deja de Raul Ungurușan într-un ziar local. De asemenea, a șters deja și postările de pe Facebook.

”Admite apelul principal formulat de apelantul OA împotriva sentinţei civile nr. 1739/2021 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţate în dosarul nr. 3539/337/2020, schimbă în parte sentinţa atacată şi în consecinţă: Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de 3192 lei cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate în primă instanţă. Obligă reclamantul să achite pârâtului suma de 714 lei reprezentând cheltuieli de judecată efectuate în primă instanţă. Compensează aceste cheltuieli de judecată până la suma de 714 lei, urmând ca în final pârâtul să achite reclamantului suma de 2478 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate, care nu contravin prezentei decizii. Admite excepţia tardivităţii apelului incident formulat de URI. Respinge ca tardiv formulat apelului incident formulat de URI împotriva sentinţei civile nr. 1739/2021 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţate în dosarul nr. 3539/337/2020. Compensează integral cheltuielile de judecată efectuate în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Pronunţată în şedinţa publică din data de 10.03.2022. Document: Hotarâre  69/2022”, se arată pe portalul instanței bistrițene.