493 de unități comerciale cu profil alimentar din tot județul Sălaj pot comercializa produse beneficiarilor în baza voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental ”Sprijinim România”.

Lista unităţilor afiliate de unde pot fi achiziţionate alimente pe baza voucherelor sociale a fost publicată la finele săptămânii trecute de Instituția Prefectului Județului Sălaj.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță, totodată, că lista beneficiarilor va fi actualizată lunar, în baza verificărilor efectuate de ANAF.

”Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiari se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)”, se precizează în informare.

Dacă pentru tranșa I a tichetelor sociale încărcarea se va face mai greoi, din 20 iunie până în 15 iulie, la tranșa a doua, pentru perioada august-septembrie 2022, încărcarea cardurilor se va face în doar câteva zile, în perioada 29 august – 02 septembrie.

Cât privește tranșa a III-a, pentru lunile octombrie-noiembrie 2022, perioada în care se încarcă sumele pentru alimente este prevăzută între 24 octombrie și 31 octombrie. Ultima tranșă din acest an, pentru lunile decembrie 2022-ianuarie 2023, va fi acordată înainte de Crăciun, mai exact în perioada 12-16 decembrie.

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale, conform OUG nr. 63/2022

Beneficiarii tichetelor sociale sunt pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.