Mii de persoane au participat la consultarea națională privind viitorul Europei și schimbarea tratatelor europene, organizată de Partidul Social Democrat și PES activists România în peste o sută de locații din țară, la sfârșitul săptămânii trecute.

Cetățenii au fost invitați să își exprime opțiunea pe sutele de panouri stradale, amplasate în toată țara, unde își puteau scrie opiniile cu privire la schimbarea modului de funcționare al Uniunii, fiind, de asemenea, rugați să își motiveze răspunsurile.

Consultarea națională a evidențiat faptul că cetățenii români își doresc o schimbare a tratatelor europene în măsura în care aceasta permite un trai mai bun, aduce un plus României iar drepturile deja garantate nu vor fi afectate. Românii își doresc în bună măsură o Uniune Europeană mai echitabilă, cu instrumente prin care să poată ajuta la creșterea calității în sănătate și educație sau chiar a veniturilor populației.

“Timp de un an, Uniunea Europeană a organizat Conferința privind Viitorul Europei în cadrul căreia am discutat cu cetățenii, parlamentele naționale, cu reprezentanții guvernelor, sindicatele, patronatele și societatea civilă în ansamblu, despre ce fel de Europă ne dorim pe viitor. Aceștia au formulat în total peste 300 de propuneri menite să îmbunătățească funcționarea Uniunii Europene, o parte reclamând schimbarea tratatelor europene. (…) Legislativul european a aprobat chiar săptămâna aceasta, în data de 9 iunie, o rezoluție care îndeamnă la convocarea unei Convenții pentru revizuirea tratatelor și invită Consiliul European să voteze și să aprobe, cât mai rapid, acest format de dialog european pentru schimbarea tratatelor. Grupurile politice au formulat o listă limitată de schimbări, care privesc, de exemplu, modificarea modului de vot, de la unanimitate la majoritate pe anumite subiecte, competențe suplimentare, dezvoltarea zonei sociale, dreptul de inițiativă al Parlamentului European. În același timp, există unele voci care spun că ambițiile sunt prea mici pentru crizele pe care le traversăm și reclamă faptul că teme precum educația, sistemul de taxare, consultarea publică privind schimbarea tratatelor, problemele alimentare, inegalitățile sociale sau drepturile cetățenești au fost ignorate. În paralel cu acest proces mai multe state europene, printre care și anumiți reprezentanți ai României au exprimat rezerve privind necesitatea unei astfel de dezbateri. De aceea, împreună cu colegii mei social-democrați și cei din structura pe care o coordonez, ne-am propus să abordăm acest subiect în mod diferit. Conferința a creat cadrul pentru o dezbatere despre viitorul Europei, dar credem că trebuie să fie și o discuție privind schimbarea tratatelor europene. O dezbatere reală, amplă, pentru ca România și reprezentanții României la nivelul instituțiilor internaționale și europene să poată să exprime o poziționare care este reprezentativă pentru ceea ce gândesc românii. Suntem singurii actori politici care au inițiat un astfel de demers, ceea ce arată încă o dată faptul că Partidul Social Democrat dorește să reprezinte interesele cetățenilor în plan european”, a explicat eurodeputatul PSD Victor Negrescu, inițiatorul acestei consultări naționale.

Europarlamentarul Victor Negrescu a fost un participant activ la dezbaterile din cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, reușind să includă referințe importante în concluziile dezbaterilor, cum ar fi un sprijin mai consistent pentru educație, tineri, cultură și IMM-uri la nivel european.