Ministerul Finanțelor a lansat, luni, 6 iunie, o nouă emisiune Fidelis de titluri de stat pentru populație. Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, până în 21 iunie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro, care sunt listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 7,2% și respectiv 7,8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,40%, respectiv 2,30%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

“Ministerul Finanțelor revine cu o nouă emisiune în cadrul Programului FIDELIS destinată investitorilor persoane fizice. În contextul economic actual, venim în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unor dobânzi atractive, prin instrumente de economisire sigure și avem convingerea că împreună cu partenerii nostri putem asigura succesul unei noi emisiuni de titluri de stat pe piața de capital” a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Lansarea titlurilor Fidelis vine la doar câteva zile după ce, în 2 iunie, Ministerul Finanțelor a pus la vânzare titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,2% și 7,8%. Acestea au valoare nominală de 1 leu, sunt în forma dematerializată și pot fi achiziționate până în 28 iunie.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Fondurile astfel obținute de Ministerul Finanțelor vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.