Șapte unități de învățământ din Sălaj sunt incluse de Ministerul Educației pe lista școlilor care vor pilota testarea standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin pentru elevii din anii terminali. Scopul testării este acela de a stabili nivelul de competențe ale elevilor la finalul anului școlar.

Cele șapte unități sălăjene sunt Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău, Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială ”Horea” din Șimleu Silvaniei, Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din Jibou, Școala Gimnazială nr.1 Valcău de Jos, Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” Bobota și Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” din Hida.

Ordinul de ministru a fost publicat în seara de vineri, 14 mai, în Monitorul Oficial al României, și arată că evaluarea se va face gratuit de către o companie cu care Ministerul va încheia un protocol de colaborare, dar căreia nu i s-a publicat încă și denumirea.

Testele se vor da în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I- VII, iar elevii claselor IX-XI vor susține testele în perioada 30 mai – 8 iunie. În total, la nivel național au fost selectate 329 de școli.

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la acest final de an școlar sunt următoarele: pentru elevii claselor I-VII, limba română și matematică; pentru elevii claselor  IX-XI, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului (matematică sau istorie).

Criteriile după care a stabilit Ministerul Educației unitățile de învățământ din fiecare județ au fost – un colegiu/liceu cu profil pedagogic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul urban mare (municipiu), o unitate de învățământ gimnazial din mediul urban mic, o unitate de învățământ liceal din mediul urban mic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul rural mic, o unitate de învățământ gimnazial din mediul rural mare, o unitate de învățământ liceal din mediul rural.