Aproape 1.600 de pensionari și asigurați sălăjeni au beneficiat anul trecut de tratamente balneare prin bilete acordate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) prin Casa Județeană de Pensii (CJP) Sălaj, potrivit datelor prezentate de Dumitru Căprar, directorul instituției, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Gradul de valorificare a biletelor de tratament înregistrat în anul 2021 a fost de numai 92 la sută, din cauza faptului că s-au anulat seriile de bilete dinspre finalul anului deoarece au fost restricțiile impuse de starea pandemică și a faptului că s-a solicitat certificat verde.
”În cursul anului 2021, au fost repartizate de către Casa Națională de Pensii Publice un număr de 1.579 bilete de tratament către Casa Judeteana de Pensii Sălaj, din care au fost valorificate un număr de 1.560 de bilete de tratament. Din totalul de bilete repartizate, un număr de 271 bilete tratament au fost acordate gratuit, fiind repartizate, conform legii, beneficiarilor de legi speciale (veterani, pensionari I.O.V.R, beneficiari ai Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, beneficiari ai DL 118/1990, beneficiari ai Legii 189/2000, beneficiari ai Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap), precum și pensionarilor de invaliditate în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale. Gradul de valorificare a biletelor de tratament, pentru anul 2021, a fost de 92 la sută”, a precizat directorul CJP Sălaj, Dumitru Căprar.
Cele mai râvnite stațiuni balneare de către solicitanții sălăjeni ai biletelor de tratament au fost și anul trecut Felix, 1 Mai, Tășnad, Bizușa, Covasna, Tușnad, Sovata, Căciulata-Olănești, iar în timpul verii, stațiunile balneare de pe litoralul românesc.
În primele patru luni ale acestui an, 1.200 de sălăjeni au depus cereri pentru acordarea biletelor de tratament.
Casei Județene de Pensii Sălaj i-au fost repartizate până acum 327 de bilete, în stațiunile pe care le deține Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă “T.B.R.C.M.” – S.A.: Amara – jud. Ialomița, Bala – jud. Mehedinți, Buziaș – jud. Timiș, Pucioasa – jud. Dâmbovița, Bizușa – jud. Sălaj, Sărata Monteoru – jud. Buzău, Olănești – jud. Vâlcea, Geoagiu-Băi – jud. Hunedoara, Covasna – jud. Covasna, Lacu Sărat – jud. Brăila, Moneasa – jud. Arad, Nicolina – jud. Iași, Lacu Sărat – jud. Brăila și Băile 1 Mai – jud. Bihor.
Primii sălăjeni au plecat la tratament la începutul lunii martie, seria de bilete de gtratament debutând la data de 9 martie.
Dumitru Căprar a adresat și rugămintea ca persoanele care doresc să beneficieze de bilete de tratament să depună cererile cu cel puțin 30 de zile înainte, deoarece aceste bilete se acordă în baza unui punctaj pentru care se iau în considerare mai multe criterii cum sunt cuantumul pensiei sau dacă pensionarul/ asiguratul a mai beneficiat de bilete de tratement în anii anteriori, având prioritate persoanele care nu au mai beneficiat de tratament balnear prin Casa de Pensii.
Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2022 precum și modelul de cerere pentru acordarea biletului de tratament sunt disponibile pe site-ul Casei Județene de Pensii Sălaj www.cjpsalaj.ro, la secțiunea Bilete de tratament 2022.