Peste 113 mii de puieţi din speciile gorun, stejar pedunculat, cer, stejar roşu, fag, paltin, ulm și frasin sunt produși în acest an în pepinierele Direcției Silvice Sălaj și vor fi plantați în pădurile sălăjene. Prin programul de regenerare a pădurilor ”Luna Pădurii”, Sălajul va avea peste 128 de hecatre de pădure regenerată.

La nivelul celor cinci ocoale silvice din judeţul Sălaj – Almaș, Cehu Silvaniei, Ileanda, Jibou și Măgura Șimleu Silvaniei – s-a stabilit pentru anul 2022 un program de regenerare a pădurilor ce cuprinde o suprafaţă totală de 128,2 de hectare, din care împăduririle se vor executa pe 20 de hectare, iar regenerări naturale pe 108,2 hectare, a precizat, miercuri, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefetural, Viorel Mihiş, directorul Direcţiei Silvice Sălaj.

Șeful Direcției Silvice a mai adăugat că, în vederea consolidării plantaţiilor înfiinţate în anii anteriori, se vor efectua lucrări de completare a regenerărilor pe o suprafaţă de 2,7 hectare în fondul forestier.

”Puieţii necesari pentru efectuarea acestor lucrări sunt produşi în pepinierele proprii ale Direcţiei Silvice Sălaj, în acest an fiind utilizaţi peste 113.000 puieţi, din speciile gorun, stejar pedunculat, cer, stejar roşu, fag, paltin, ulm și frasin. Direcţia Silvică Sălaj dispune de un excedent de aproximativ 60.000 de puieţi forestieri din speciile molid, stejar roşu, ulm şi salcâm, care poate fi valorificat către persoanele fizice sau juridice interesate”, a subliniat Viorel Mihiș.

Până la ora actuală au fost finalizate lucrările de împădurire, iar regenerări naturale s-au efectuat pe o suprafață de 41 de hectare. De asemenea, s-au realizat în totalitate și lucrările de completare a regenerărilor efectuate în anii anteriori.

Valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor ce vor fi executate de către Direcţia Silvică Sălaj pe întreg anul 2022 depăşeşte suma de 1,54 milioane de lei.

“Vreau să felicit Direcţia Silvică pentru tot ce face, an de an, în domeniul regenerării şi administrării fondului forestier din Sălaj. Acţiunile de reîmpădurire sunt foarte importante pentru a ne asigura că şi generaţiile viitoare vor respira un aer curat şi se vor putea bucura de frumuseţea pădurii”, a transmis prefectul Dari Toma, la finalul prezentării raportului Direcției Silvice Sălaj.