Lucrările de reabilitare și modernizare a Drumului Județean 191D, Valcău de Jos – Fizeș – Sîg – Tusa – limită jud Cluj au fost reluate. Zona înaltă și zăpada încă existentă în zonă face ca lurările să fie reluate, oficial, cu puțină întârziere față de lucrările de pe alte șantiere sălăjene. Zilele trecute, muncitorii firmei contractante execuției proiectului se aflau pe raza localității Tusa, zonă în care relieful face necesare ziduri de susținere solide pentru evitarea alunecărilor de teren.

Reprezentanții Consiliului Județean Sălaj, beneficiarul investiției, ne-au comunicat zilele trecute că ordinal de reluare a lucrărilor va fi emis la mijlocul lunii aprilie.

”Constructorul face demersuri pentru pregătirea șantierului în vederea reluării lucrărilor. Având în vedere particularitățile zonei în care se derulează proiectul (zonă montană, unde se mai găsește zăpadă), dar și în funcție de condițiile meteo, estimăm că ordinul de începere a lucrărilor va fi emis la mijlocul lunii aprilie”, a precizat Andreea Marton, purtătorul de cuvânt al administrației județene.

DJ 191D, un proiect de anvergură

Consilierii judeteni au adoptat proiectul privind Reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 191D: Valcau de Jos – Fizes – Sâg – Tusa – limita judet Cluj, km 10+800 – 31+330″ în luna iunie 2020.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna martie 2021, iar la finalul anului trecut era așternut strat de asfalt pe aproximativ 7,5 Km, între limita cu județul Cluj și satul Tusa (inclusiv).  Acest obiectiv de investitie face parte dintre proiectele judetului Sălaj finanțate prin POR 2014 – 2020, valoarea contractată a proiectului  fiind de peste 58 de milioane de lei.

Sectorul de drum judetean, în lungime totala de 20,53 km, este compus din doua tronsoane: Tronson I: km 10+800 – km 19+200, pe care au fost executate lucrari de investitii, si Tronson II: km 19+200 – km 31+330

Lucrările constau în reabilitarea și modernizarea structurii rutiere existente, asigurarea scurgerii apelor, asigurarea acceselor la proprietăți și realizarea de trotuare; lucrări de consolidări – care tratează lucrările necesare pentru remedierea și consolidarea zonelor alunecate în vederea asigurării stabilității platformei; lucrări de poduri – care tratează modul de intervenție asupra structurii fiecărui pod, modul de racordare cu terasamentele și modul de amenajare al albiilor în zona podului.

Valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR este 49.595.331,35 lei, TVA inclus, iar contribuția UAT a Județului Sălaj la cheltuieli eligibile 1.166.948,95 lei, TVA inclus.