Ministerul Finanțelor anunță că vrea să eficientizeze direcționarea fondurilor publice către sectoarele care vor genera proiecte de investiții majore. În acest sens, propune o serie de modificări ale schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicată stimulării investițiilor cu impact major în economie. Investițiile mai mari de 1 milion euro vor fi direcționate către 92 domenii de activitate, precum industria prelucrătoare, construcții, HORECA, informații și comunicații, sănătate și asistență socială. Proiectul actului normativ este pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Am continuat dialogul cu reprezentanții mediului de afaceri din România și am adaptat cerințele schemei de ajutor de stat la nevoile prezentate. Se va menține pragul inițial de 1 milion de euro pentru investițiile eligibile, pentru a finanța cât mai multe investiții și pentru a asigura un grad cât mai mare de dezvoltare“, spune Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Nivelul de finanțare prin intermediul schemei de ajutor de stat se stabilește în funcție de mărimea proiectului de investiții și regiunea geografică. Prin grila de punctaj propusă, sunt încurajate investițiile în zonele cele mai slab dezvoltate ale României. Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare va fi de 30 zile lucrătoare, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de operatori economici, iar deschiderea sesiunilor de depunere va fi comunicată cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte.

În prezent, Ministerul Finanțelor derulează o schemă de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, prin care se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.

Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacitătii productive a economiei naţionale cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. În opinia ministrului, aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 6.380 milioane lei. Până în prezent, din bugetul total alocat schemei au mai rămas de angajat în perioada martie 2022 – 31.12.2023 1,8 miliarde lei, sumă care nu poate fi majorată, deoarece s-ar încălca prevederile Regulamentului 651/2014.

În momentul de față se află în analiză un număr mare de cereri de acord pentru finanțare prin care se solicită un ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.

Perioada de derulare a schemei este 2014-2023 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2028 pentru plata ajutorului de stat.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensității maxim admisibile conform hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană.