- Anul acesta au existat 13 mii de intervenţii ale pompierilor la incendiile de vegetaţie forestieră, care au însemnat costuri în carburanţi şi alte cheltuieli de peste 100 de milioane de euro!
Incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. Au fost majorate substanțial și amenzile și este interzisă prin lege arderea miriștilor. Măsurile au fost luate săptămâna trecută de Guvernul României la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-o ordonanță de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor și vin ca urmare a creșterii, în ultima perioadă, a numărului de incendii de vegetație, a depozitării ilegale de deșeuri și poluarea tot mai accentuate a aerului din cauza incendierii dețeurilor. Noile măsuri au fost anunțate de Ministrului Mediului, Barna Tánczos.
”Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susținut cu bună credință o inițiativă parlamentară care viza același obiectiv. Din păcate, respectiva inițiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în forma propusă, iar inițiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluție în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deșeuri se intensifică și autoritățile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Este motivul pentru care am considerat că orice altă întârziere ar fi împotriva interesului public și am decis să aprobăm aceste modificări prin ordonanță de urgență. Începând de acum, unitățile de parchet din țară, Poliția și Garda Națională de Mediu au la dispoziție cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deșeuri din România”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
A fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10 mii de lei la 20 de mii de lei pentru persoane fizice și de la 50 de mii de lei la 70 de mii de lei pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.
Prin acelaşi act normativ a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile au fost stabilite la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.
”Incendiile de vegetaţie uscată şi litieră, declanşate de cei care îşi curăţă terenurile agricole cu ajutorul focului, ne costă pe fiecare dintre noi.
Pe lângă distrugerea vegetaţiei, a unor bunuri şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, incendiile de vegetaţie forestieră înseamnă costuri importante pentru statul român şi, deci, pentru fiecare contribuabil în parte.
Potrivit estimărilor, cele aproape 13.000 de intervenţii ale pompierilor la incendiile de vegetaţie forestieră din acest an au însemnat costuri în carburanţi şi alte cheltuieli de peste 100 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul oficial.
În plus, cei care declanşează aceste incendii riscă amenzi importante şi chiar pedeapsa cu închisoarea.
De asemenea, autoritățile au constatat că, în perioada 1 ianuarie -14 martie 2022, numărul incendiilor a crescut de aproape patru ori față de perioada similară a anului trecut. Și au fost date ca exemplu câteva județe în care s-au înregistrat cele mai multe incendii: Prahova, Dâmbovița, Hunedoara, Gorj.
Expropriere mai ușoară pentru gestionare de deșeuri
Autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) vor putea expropria mai ușor terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor.
Modificarea legislativă efectuată acum și care va intra în vigoare la publicarea OUG în Monitorul Oficial înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel, a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică.
Actul normativ adoptat vizează și reglementarea activităților de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București, de la Primăria Capitalei, a unei serii de competențe referitoare la gestionarea deșeurilor. Este vorba despre activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată, stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București. Pentru realizarea unui echilibru între municipiul București și sectoare, competențele preluate pot să revină Consiliului General al Municipiului București la solicitarea expresă a acestuia din urmă.
În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deține un contract în vigoare cu niciun operator al unui depozit de deșeuri cu licență valabilă emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, așa cum prevede legea, arată Ministerul Mediului.
Nu mai sperie pe nimeni astfel de acte normative și nici cuantumul amenzilor vedeți realitatea !!!
Dupa ce curati pomii din gradinuta, daca pun crengutele taiate in sac de gunoi, mai mic decat containerele de gunoi menajer, Branhtner nu le colecteaza. Daca nu le pot arde ce sa fac cu ele? Pentru 3 pomi fructiferi ar fi investitia prea mare pentru un aparat de macinat crengi, si oricum ce m-as face cu ele. Cere-i solutia corecta. De 70 de ani ne-am descurcat fara probleme, acum afumam fundul celor de la UE ?