Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj derulează pe parcursul anului 2022 Acțiunea de control în domeniul sănătății și securității în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Comerțului cu ridicata.
Obiectivele acţiunii sunt diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatori, respectiv eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice din societăţile comerciale care au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete.
Numărul mare de lucrători din domeniu, peste 350 de mii la nivel naţional, precum şi numărul mare al accidentaţilor în muncă, situează această activitate economică pe locul doi în privinţa producerii accidentelor de muncă.
Analizând cauzele care au produs accidentări, dar şi rezultatele controalelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, efectuate în ultimii ani, reiese că lucrătorii din domeniul comerţului cu ridicata sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă, precum cele datorate manipulării unor mase grele şi foarte grele care conduc la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare, lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute; risc de lovire prin răsturnarea mărfurilor greşit depozitate; risc de accidentare datorat manevrării necorespunzătoare a motostivuitoarelor; perioade lungi în care angajaţii stau în picioare; stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament neadecvat al clienţilor; risc de accidentare la operaţiunile de încărcare-descărcare a mărfurilor; alunecări pe pardoseala umedă; ventilaţie insuficientă; echipamente de muncă incorect utilizate.
Într-o primă fază, inspectorii de muncă au organizat o sesiune de informare în vederea creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale care au ca obiect de activitate comerțul cu ridicata.
Ulterior, în perioada aprilie – octombrie 2022, ITM Sălaj va derula acţiuni de control constând în verificarea respectării prevederilor legale cât și a măsurilor puse în practică pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor la angajatorii cu activitate în acest domeniu.
În Sălaj, lunar, au loc cel puțin două accidente de muncă
Potrivit statisticilor furnizate de ITM Sălaj, în anul 2021 s-au produs în județ 29 de accidente de muncă. În 2020, s-au înregistrat 30 astfel de evenimente, în 2019 au fost raportate 33 de accidente de muncă, iar în 2018 au fost înregistrate 27 de accidente de muncă.