Proiectul de hotărâre privind revocarea dreptului Clubului Sportiv Municipal Zalău de a administra Hostelul Stadion și de a mai folosi gratuit clădirea a stârnit discuții aprinse în ședința de Consiliu Local de joi, 31 martie.
Pe de o parte, Primăria Zalău, în calitate de proprietar al clădirii, consideră că e firesc să o folosească așa cum crede de cuviință, mai exact să o pună la dispoziția SCM, clubul sportiv pe care îl finanțează. Administrația locală spune poate economisi bani la SCM Zalău prin cazarea sportivilor legitimați, fără să mai plătească lunar CSM-ului taxe hoteliere, mai ales că hostelul, în fapt, îi aparține. De cealaltă parte, directorul Clubului Sportiv Municipal (aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului), Silviu Mureșan, spune că o astfel de decizie este injustă și cere măcar o amânare, până în 31 decembrie. În rândul consilierilor locali, cei de la PSD și UDMR au susținut ideea că Primăria Zalău este cea mai în măsură să exploateze o clădire care îi aparține, în timp ce consilierii de la PNL și USR s-au abținut de la vot. Unii pe motiv că în proiectul de hotărâre nu scrie exact ce destinație va primi imobilul și cine îl va folosi, alții pe motiv că administrația locală ar vrea să monopolizeze activitățile sportive, îngreunând printr-o astfel de măsură activitatea CSM.
După mai bine de o oră de discuții, proiectul de hotărâre a trecut, cu 11 voturi pentru și 9 abțineri. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, Hostel Stadion va fi administrat din nou de Primăria Zalău.
Liberalii ar fi vrut retragerea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi
Consilierii locali liberali ar fi vrut ca proiectul de hotărâre să fie retras de pe ordinea de zi dar, pentru a evita încă o ședință extraordinară, nu și-au mai dus demersul până la capăt, optând să se abțină de la vot.
În opinia lor, situația ar mai trebui analizată și, eventual, amânată încă trei luni.
“Eu cred că ar trebui să retragem proiectul de pe ordinea de zi și să analizați mai bine situația, mai ales că acolo sunt și angajați”, a propus liberalul Gheorghe Bancea.
Ideea a fost susținută și de colegul său, Mihai Crișan. “Trebuia să fi avut o discuție prealabilă cu CSM. Este, totuși, jumătatea anului, nu pot să își facă rectificări bugetare. Și, mai mult decât atât, nu se spune în proiectul de hotărâre cine va gestiona hotelul și sediul administrativ, se spune doar că se revocă și vom vedea, până în iulie, cui o să îl dăm. Din ce am văzut, s-ar intenționa să se dea SCM-ului spre administrare. Să nu uităm că SCM nu are o administrare bună, a început anul cu niște obiective, nici voleiul, nici fotbalul nu și le-au atins, nu mai au șanse să și le atingă. Nu mai au șanse de promovare, dar, și în aceste condiții, jucătorii își primesc primele, ca și cum ei s-ar purta să își atingă obiectivele, chiar dacă, de fapt, nu mai au șanse. Salariile le-au rămas la fel, primele le-au rămas la fel, lucru total anormal. Jucătorul cu cel mai mare salariu din lot nu este, practic, în lot. Nu joacă de câteva etape. Trebuie să ne punem un semn de întrebare”, spune Mihai Crișan.
Consilierul social democrat Gheorghe Pop a intervenit în discuție, pentru a sublinia faptul că primăria este proprietarul imobilului, aspect esențial în toată discuția, iar această calitate îi dă tot dreptul să folosească imobilul așa cum consideră de cuviință, mai ales că activitatea vizată este tot una sportivă.
Ionel Ciunt: Trebuie să fim buni gospodari!
Primarul Ionel Ciunt a explicat că municipalitatea, în calitatea de proprietar al clădirii, are tot dreptul să o folosească.
“Imobilul respectiv va fi folosit, fără îndoială, pentru activități sportive, având în vedere că, astăzi, primăria are un club sportiv. Domnule director, (Silviu Mureșan, director CSM, n.red.) nu trebuie să vă plângeți prin oraș că noi ne exercităm dreptul asupra unui imobil pe care primăria. Am găsit oportun. De aceea am pus un termen de 90 de zile, ca dumneavoastră să vă puteți rezolva și problemele din punct de vedere al bugetului, și celelalte probleme, din punct de vedere sportiv. Dar eu vreau să fiu un gospodar bun. Și asta au confirmat-o vreo 11 mii de alegători la alegerile trecute. În această idee, cum să plătesc chirie CSM-ului pentru sportivii pe care-i cazez la dumneavoastră, atâta vreme cât imobilul e al primăriei. Nu am avut treabă cu imobilul respectiv atâta vreme cât primăria nu avea un club sportiv dar acum, în condițiile în care pe jucătorii de la echipa de volei, de la echipa de fotbal trebuie să cazăm, să le plătim chiria, mi se pare absolut normal, dacă tot avem acest imobil, să îl folosim noi, pentru jucătorii noștri. Iar Ministerul Tineretului și Sportului are o problemă pe care trebuie să și-o rezolve”, a punctat primarul Ionel Ciunt.
Municipalitatea spune că intenționează să deruleze investiții pentru modernizarea spațiilor și obligația administrației locale de a asigura condiții de funcționare mai bune pentru secțiile SCM Zalău, clubul sportiv înființat în 2019, care are secţii sportive afiliate la Federaţiile Sportive de Specialitate din România, echipe de seniori şi juniori pentru care este nevoie să se asigure spaţii de funcţionare, antrenament şi de cazare, de a asigura un cadru unitar administrării judicioase a resurselor şi a bazei de pregătire a sportivilor în scopul realizării obiectivelor propuse în campionatele oficiale, naţionale şi internaţionale. Un alt motiv invocat pentru rezilierea contractului cu CSM este acela că Zalăul ar avea, în caz de forță majoră, spații pentru cazarea în regim de urgență în scop umanitar.
De altfel, administrația locală spune că a întâmpinat dificultăți în problema refugiaților din Ucraina pe care a dorit să-i cazeze la Hostel Stadion, deși imobilul este în proprietatea sa.
“Să susții că un minister mamut poate gestiona mai bine o clădire decât primăria e absurd. De altfel, am asistat săptămâna trecută la discuțiile privind spațiile pentru refugiații din Ucraina. Ministrul (Tineretului și Sportului, n.red.) era ocupat, nu putea să dea un răspuns pe loc, prefectul l-a sunat apoi pe deputatul Seres Denes, care l-a sunat pe ministru să dea un răspuns în privința spațiului. Cam așa funcționează lucrurile”, a afirmat consilierul local UDMR Alexandru Lakatos.
Imobilul Hostel Sport este proprietatea publică a Municipiului Zalău, dar administrat gratuit de un club din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Cu o suprafață construită la sol de 301 metri pătrați și un teren de peste 8 ari, în aprilie 2007 a fost transmis în folosință gratuită Clubului Sportiv Municipal pe o perioadă de 49 de ani, dar pentru a asigura desfășurarea activităților sportive din municipiu, respectiv cazarea sportivilor.
Însă, trei ani mai târziu, în februarie 2010, Consiliul Local Zalău de la acea vreme a abrogat articolul cu folosința gratuită şi s-a transmis în administrarea Clubului Sportiv Municipal Zalău imobilul proprietate publică a Municipiului Zalău Hostel Stadion în vederea desfăşurării de activităţi hoteliere, pe o perioadă de 46 ani.
Pe lângă faptul că s-a transformat activitatea, Clubul Sportiv Municipal a închiriat și spații unor societăți comerciale, iar din chiria încasată vira 50 la sută bugetului local.
De altfel, contractul de administrare și folosință gratuită prevede că actul poate fi revocat: „Consiliul Local al Municipiului Zalău, prin hotărâre, va avea posibilitatea retragerii dreptului de folosinţă asupra imobilului (…) atunci când va aprecia că se impune schimbarea modului de gestionare a acestuia precum şi în situaţia nerespectării condiţiilor de administrare stipulate în protocolul de predare primire”.
Hotelul a fost și cred că mai este o vaca bunâ de muls pentru unii implicați .