Școala Gimnazială ”Silvania” din Șimleu Silvaniei intră curând în reabilitare. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat ordinul pentru finanțarea reabilitării instituției școlare din Șimleu.

”Școala Gimnazială ”Silvania” va fi modernizată! S-a semnat ordinul de către ministrul dezvoltării și urmează organizarea licitației pentru reabilitarea clădirii. Zeci de generații ale orașului au ieșit educate de pe băncile acestei școli cu care ne mândrim atunci când vorbim de absolvenți și rezultate, dar ne mâhnim fiindcă se află într-o stare avansată de degradare. O vom rezidi și o vom reda orașului și celor care vor învăța în această frumoasă clădire de patrimoniu care se află în centrul orașului. Valoarea proiectului este de aproape 1 milion de euro. Proiectare patru luni, durata execuție 24 de luni. Banii alocați educației sunt o investiție pe termen lung, pentru oraș și pentru generațiile de mâine”, spune primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr.

Scurt istoric al școlii

”La 6 august 1888 s-a hotărât în mod definitiv deschiderea Şcolii de Fetiţe din Şimleu. Pe 1 septembrie 1888 este desemnată ca învăţătoare Maria Lăpuştean din 1888 până în 1898. I-a urmat prin concurs Rea Silvia Langa, de la 1 ianuarie 1898. În 1900 erau 34 de eleve, iar director vine Gavril Trif, fost profesor preparandial la Zalău, care s-a pensionat, dar a activat în continuare. În 1903 în locul doamnei învăţătoare Silvia Langa vine ca învăţător Silvia Chirilă care, în 1904 are 37 de eleve. Până în 1906, timp de 18 ani, la această şcoală au învăţat 540 de fetiţe. Şcoala a avut doi directori, trei învăţătoare, fiind susţinută prin colecte. Dar istoria acestei şcoli este mult mai importantă, îndeosebi pentru pregătirea sufletească a fiicelor de români, care au devenit bune mame, şi cum spunea Andrei Cosma în 1901, cu ocazia inaugurării noii şcoli de fete, ele au devenit <chivernisitoare, econoame, bune, carii toată fericirea şi-o află în familie, în fapte bune, în binele de obşte şi în alinarea celor nefericiţi>. După Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1918, s-au intensificat acţiunile de organizare a şcolii şi denumirea noului corp didactic, remarcându-se contribuţia primarului oraşului, dl. Ioan Deleu. La 1 sept. 1919 erau înscrişi 136 şcolari, ca apoi, la sfârşitul anului şcolar să fie 200. La începutul celui de-al doilea an şcolar înscrierile nu au avut rezultatul dorit înscriindu-se pînă la 1 oct. doar 90 şcolari. Corpul didactic, umblând din casă în casă şi informând pe fiecare părinte interesat de adevărata situaţie a şcolii, a făcut ca numărul elevilor înscrişi să ajungă la 164”, scrie pe pagina de internet a școlii șimleuane.