Proiectul de hotărâre privind intenția administrației județene de a accesa un împrumut în valoare de 65 de milioane de lei pentru a cofinanța și prefinanța proiecte finanțate din fonduri europene a stârnit tensiuni între conducerea Consiliului Județean, de o parte, și grupul consilierilor județeni PSD, de cealaltă parte.

Perioada contractuală ar urma să fie de 13 ani, cu doi ani perioadă de grație.

Prin vocea liderului de grup, Sergiu Panie, social-democrații au susținut că în proiect au fost prezentate prea puține detalii cu privire la modul de utilizare a banilor. De asemenea, a fost ridicată problema capacității de plată a instituției, în condițiile în care Consiliul Județean are un buget mult mai mic decât Primăria Zalău, de exemplu.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu a explicat faptul că Sălajul are nevoie de bani pentru a se putea dezvolta, asemenea județelor vecine, iar acești bani pot veni doar din împruuturi, tocmai pentru că bugetul instituției este mic, în momentul de față.

După un lung șir de replici tăioase, cel care a tranșat situația a fost vicepreședintele Consiliului Județean, udmr-istul Robert Szilágyi.

“În mandatul trecut, din păcate, nu am avut o execuție tocmai bună, în 2019 am avut 98 de milioane de lei excedent. De ce? Pentru că am făcut execuție de 35 de milioane de lei. Nu a fost vina conducerii Consiliului Județean de atunci, nici a aparatului Consiliului Județean. Din 2020, 2021, am început să facem execuție, să derulăm proiecte. După părerea mea, 65 de milioane de lei este o sumă mică. Eu votam și un împrumt de 100 de milioane de lei, pentru că trebuie să dezvoltăm acest județ. Nu am fost în stare, la nivel național, să facem acele programe de finanțare, să scoatem Ghidurile… De ce în unele țări deja se execută exercițiul bugetar 2021-2027? Și noi cum stăm?! Noi așteptăm după Ghiduri, vă dați seama? Nici la sfârșitul anului nu o să avem Ghiduri. Până când semnează domnul președinte primul contract de finanțare, va fi 2024. Asta-i România, din păcate. Dar noi nu putem sta. Noi trebuie să ne dezvoltăm și, din acest motiv, eu susțin și voi susține acest împrumut. Și colegii mei îl susțin. Voi continua să lupt pentru a dezvolta județul. Avem atâtea proiecte pe care trebuie să le finanțăm și, din păcate, sursele de finanțare sunt zero. Dacă până în 2023 nu finalizăm aceste lucrări, a căror valoare este de 404 milioane de euro, noi trebuie să dăm înapoi acești bani. De unde o să dăm noi înapoi 404 milioane de euo? Imposibil”, a explicat Robert Szilágyi.

După contre care au durat aproape o oră, proiectul a trecut, cu 21 de voturi pentru și 10 abțineri ale consilierilor județeni PSD.

Pentru ce anume e nevoie de bani

În momentul de față, în județ sunt, în diverse stadii de implementare, o serie de proiecte de investiții care beneficiază de fonduri europene nerambursabile sau sunt propuse pentru obținerea de finanțare nerambursabilă.

Dintre acestea, șase vizează investiții în infrastructura sanitară și rutieră, cu o valoare totală de aproximativ 404,50 milioane lei. Acestea sunt proiectele către care urmează a fi direcționați banii din împrumutul de 65 de milioane de lei, pentru că implementarea lor presupune asigurarea cofinanțării și susținerii cheltuielilor neeligibile, a căror valoare a crescut semnificativ ca urmare a majorării costurilor materialelor de construcții, de la bugetul local. Astfel, s-ar crea o presiune importantă la nivelul bugetului local, fiind necesară constituirea de noi surse de finanțare.

Pe lista proiectelor se numără un proiect care vizează Spitalul Județean și cinci proiecte privind infrastructura rutieră.

Proiectul privind extinderea, modernizarea și dotarea UPU-SMURD are o valoare de peste 15 milioane de lei. Reabilitarea și modernizarea DJ 108D Crișeni – Cehu Silvaniei costă aproape 49 milioane de lei. Proiectul privind reabilitarea DJ 191C Nușfalău-Crasna-Zalău-Creaca are o valoare de circa 121 milioane de lei. Cât privește reabilitarea și modernizarea DJ 191D Valcău de Jos – Fizeș – Sâg – Tusa – limita cu județul Cluj, această investiție se ridică la circa 58 milioane de lei. De asemenea, reabilitarea și modernizarea DJ 108A limita cu județul Cluj – Bogdana costă aproape 53 milioane de lei. Pentru reabilitarea și modernizarea DJ 109E limita cu județul Cluj – Fodora – Rus – Buzaș – Lozna – DN1H (podul de la Ciocmani), sunt necesari peste 108 milioane de lei.

În prezent, gradul maxim de îndatorare a județului Sălaj este de aproximativ 10%, în condițiile în care legislația în vigoare impune ca limita maximă de îndatorare din veniturile proprii să nu depășească 30%. Ca urmare a contractării acestui împrumut, gradul de îndatorare al județului va ajunge la aproximativ 23%.