Primarul municipiului Zalău prezintă raportul privind starea economică, socială și de mediu a orașului, pentru anul 2021. Documentul, care are 359 de pagini, va fi suspus, vineri, votului consilierilor locali.

Raportul prezintă, printre altele, principalele investiții derulate anul trecut în Zalău.

“Într-un an extrem de dificil, din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia generată de virusul SARS-CoV-2, am reușit să finalizăm o serie de proiecte importante pentru municipiul nostru. Fiecare investiție finalizată, fiecare proiect aflat în execuție înseamnă, de fapt, modernizarea orașului în care trăim. Așteptările comunității sunt justificate, iar administrația locală este preocupată să transforme orașul nostru într-un oraș curat modern, prosper și sigur. Zalăul este un oraș de viitor, Zalăul se transformă zilnic într-un oraș cu adevărat european”, afirmă Ionel Cunt.

Potrivit edilului, probabil cel mai important obiectiv de investiții care s-a finalizat în cursul anului trecut este construcția creșei din cartierul Meseș. Valoarea proiectului finanțat din fonduri europene se ridică la aproximativ 4 milioane și jumătate de lei. DE asemenea, Ionel Ciunt spune că administrația locală va construi încă o creșă în Dealul Morii, în apropierea blocurilor ANL care sunt acum în construcție, prin programul Companiei Naționale de Investiții din subordinea Ministerului Dezvoltării. Aceasta va avea o capacitate de 110
locuri. “Intenția noastră este să obținem, însă, mai mult din programul CNI și vom identifica amplasamente potrivite pentru a face solicitări pentru încă două creșe cu o capacitate de 70 de locuri fiecare”, spune primarul.

Pe lista investițiilor bifate în 2021 apar și celelalte unități de învățământ reabilitate, atât ca dotări cât și ca eficiență energetică.

Cele mai importante două străzi de pe raza municipiului Zalău au fost reabilitate, recepțiile având loc în luna decembrie a anului 2021, se mai arată în raportul primarului. e Vorba despre Bulevardul Mihai Viteazul și strada Simion Bărnuțiu.

“Zalăul începe să arate deja cu totul altfel decât în 2016 și încep să se vadă roadele mari ale muncii depuse”, scrie în document.

Un alt obiectiv bifat îl reprezintă proiectul pe Mobilitate urbană în valoare de peste 15 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, care a modernizat transportul public de călători în municipiul Zalău. Prin acest proiect s-au achiziționat 20 de autobuze electrice, s-au construit stații de alimentare electrică, a fost realizat un sistem e-ticheting și s-au montat automate de încărcare carduri. De asemenea, s-au modernizat stații de autobuz și au fost montate panouri de informare și un sistem de supraveghere cu camere video.

Cât despre Stadionul Municipal, acesta “a fost reabilitat și adus pe linia de plutire”. În plus, “în curând, copiii din Zalău vor beneficia de un teren multifuncțional, în incinta Stadionului Municipal, unde vor putea practica fotbal, handbal, baschet, volei și tenis”.

Municipiul Zalău a finalizat în anul 2021, proiectul SPECIAL ZALĂU – Servicii publice electronice de calitate și intregrate pentru administrația locală din municipiul Zalău. Prin acest proiect, “capacitatea Primăriei municipiului Zalău de a asigura servicii publice integrate de calitate, transparente și accesibile a crescut, în paralel cu reducerea birocrației și sporirea eficienței managementului instituțional. Astfel, s-au realizat și pus în aplicare următoarele servicii electronice online: obţinere certificat de urbanism; prelungire certificat de urbanism; înştiinţarea începerii lucrărilor de construire/desfiinţare; înştiinţarea terminării lucrărilor de construire/desfiinţare; obţinere certificat de nomenclatură stradală şi adresă; eliberare online certificat de atestare fiscală; depunerea online a declaratiilor de impunere a impozitelor și taxelor locale; seviciu online de comunicare a actelor administrative fiscale emise în scopul stabilirii activității de impunere, constatare și executare silită a impozitelor și taxelor locale; vizualizare online dosar fiscal; depunere online cerere de scutire impozit; sesizări online harta incidentelor (MyZalau)”.

Potrivit Raportului primarului, municipiul Zalău a făcut, în 2021, primul pas pentru „Varianta de ocolire Zalău Nord – Alternativă pentru decongestionarea traficului rutier pe DN 1H în localitățile Zalău, Crișeni și Hereclean”, prin mandatarea ADI “Zona Metropolitană Zalău” să realizeze demersuri pentru pregătirea, depunerea și implementarea unei cereri de finanțare, având ca scop realizarea documentației tehnico-economice și încheierea unui Protocol de colaborare între Asociație și CNAIR SA.
Pentru realizarea acestui proiect, Municipiul Zalău va asigura contribuția financiară proprie la cheltuielile neeligibile din cadrul proiectului și a oricăror altor cheltuieli necesare implementării proiectului și va asigura contribuția pentru plata sumelor necesare, până la rambursarea cheltuielilor eligibile de către finanțator.
Investiția are ca scop decongestionarea traficului în municipiul Zalău, la intrarea dinspre localitatea Crișeni, pe DN1H, și ieșirea spre comuna Hereclean și în localitățile Crișeni și Hereclean, realizând legătura cu Varianta de ocolire a municipiului Zalău, tronson I. Lungimea totală a proiectului este de 8,066 km, din care 0,564 km sunt pe teritoriul administrativ al Municipiului Zalău,6,8 km pe teritoriul comunei Crișeni și 0,7 km pe teritoriul comunei Hereclean.

În anul 2021, pentru investiţii a fost alocată, la Zalău, suma de 165.446.630 lei, din care 15.125.090 lei din bugetul local de dezvoltare, 26.144.080 lei din excedent, 49.088.090 lei din surse atrase, 74.999.660 lei din credit, iar suma de 89.710 lei din veniturile proprii ale unor unităţi din subordinea Consiliului Local.

Vezi aici, integral, Raportul Primarului Muncipiuliui Zalău pe anul 2021: https://zalausj.ro/ro/proiecte/5.pdf