După doi ani de pandemie care a dus la întreruperea seriei de excursii din circuitul anotimpurilor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistic (CNIPT) Zalău organizează o excursie de primavera prin județul nostru, care va avea loc în 9 aprilie.
”Suntem cu dor de ducă! Cum poate fi alinat dorul de ducă?! Vă spunem noi! Veniți alături de noi în prima excursie din anul 2022. Marcați ziua de 9 aprilie în calendar, de pe acum, și orice altceva v-ați fi planificat să faceți, reprogramați în altă zi! Nerăbdători să ne continuăm aventura și în alte locuri de poveste din Țara Silvaniei, ne deplasăm spre nordul județului Sălaj, nu departe de Zalău, către Dioșod – Bocșița – Verveghiu – Dobrin, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 7 ore”, anunță cei de la CNIPT Zalău.
Primul obiectiv din programul excursiei este Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, unde Va fi vizitată expoziția temporară „Când din oameni nu mai rămâne decât cenușa…”- cu detalii interesante privind vestigiile funerare descoperite și cercetate recent, în Dealul Lupului din Zalău. Cimitirul din epoca bronzului (din jurul sec. XV – XIV Î. Hr) este singurul cimitir cercetat în ultimul secol, de pe teritoriul județului Sălaj.
”Dacă județul Sălaj este renumit pentru numărul destul de mare de biserici de lemn, declarate monument istoric, putem spune că acesta ar trebui să fie recunoscut, de asemenea, și pentru numărul însemnat de biserici reformate. În această excursie, vom trece pragul frumoasei Biserici Reformate, din localitatea Dioșod. Al treilea popas îl vom face la pălincia domnului Vasile Aciu, în localitatea Bocșița, cunoscutul producător de pălincă de prune, gutui, mere și pere. Prin folosirea mărcii „Pălinca de Zalău”, putem afirma faptul că domnul Aciu este un promotor al Zalăului. Și, cine știe, poate noi reușim să aflăm râvnita rețetă, veche de 500 de ani, a bătrânului pălincar Aciu, tatăl domnului Vasile Aciu”, arată organizatorii excursiei de primăvară.
Din Zalău, traseul duce în comuna Hereclean și apoi în comuna Dobrin, unde prima oprire se face la atelierul meșteriței Süle Erika, din localitatea Verveghiu.
”Promovarea meșterilor și producătorilor sălăjeni este o constantă în activitățile Centrului Național de Informare și Promovare Turistică. În plus, suntem fascinați și curioși de îndemânarea și metodele prin care doamna Süle transformă creațiile sale în adevărate bijuterii. A doua oprire în comuna Dobrin și ultima din această excursie este în localitatea cu același nume, unde vom vizita Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric, târnosită în anul 1720, așa cum apare în inscripția din incinta bisericii”, detaliază organizatorii.
Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care își propune promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.
”Acest circuit îl organizăm pentru anotimpul primăvara, urmând ca, în anotimpurile următoare, să mergem în zonele cele mai frumoase în acea perioadă. Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 10 lei/adult, 4 lei/copil, 5 lei/pensionar. Excursia va fi organizată pentru un grup de 32 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9,00 – 17,00 până în 6 aprilie 2022”, completează CNIPT Zalău.