În 2 aprilie, Consiliul Județean Sălaj sărbătorește 30 de ani de la reînființare. În cele trei decenii de activitate, Consiliul Județean Sălaj a devenit cea mai mare și cea mai importantă instituție publică din județ, prin extinderea atribuțiilor și preluarea în subordonare a unor instituții din domenii precum sănătatea, asistența socială, cultura și evidența persoanelor.
Momentul aniversar va fi marcat printr-o serie de activități dedicate publicului larg. În premieră, joi, 31 martie, și vineri, 1 aprilie, între orele 10.00 – 19.00, sălăjenii au posibilitatea de a cunoaște mai îndeaproape activitatea Consiliului Județean și a instituțiilor din subordine. Standurile expozanților vor oferi o experiență interactivă pentru vizitatorii care vor trece pragul instituției. Replici ale echipamentului roman de luptă și tururi în realitatea virtuală, registre de stare civilă din secolul al XIX-lea, porturi tradiționale sălăjene, jocuri de cultură generală, promovarea zonelor turistice din Țara Silvaniei – sunt doar câteva din activitățile pregătite pentru public.
În 1926, Gheorghe Pop de Oarța este ales președintele primului consiliu județean din Sălaj
Istoria Consiliului Județean Sălaj începe în 1926, an în care, în sediul de atunci al Prefecturii, a avut loc ședința de constituire a primului consiliu județean. În funcția de președinte a fost ales Gheorghe Pop de Oarța. În 1938, regele Carol al II-lea a desființat partidele politice și, implicit, consiliile județene. Consiliul Județean Sălaj a fost reînființat după Revoluție, în 2 aprilie 1992, în urma primelor alegeri locale din România. Funcția de președinte al primului consiliu județean post-decembrist i-a revenit lui Victor Hălmăjan, al cărui mandat a durat până în 1996. În prezent, în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în fruntea Consiliului Județean Sălaj se află Dinu Iancu-Sălăjanu.
Și clădirea care găzduiește instituția are o încărcătură istorică aparte
Puțini știu faptul că imobilul care găzduiește în prezent sediul Consiliului Județean Sălaj este una dintre clădirile reprezentative ale orașului, cu o încărcătură aparte și un rol bine definit în istoria locului. A fost, inițial, în perioada sa de glorie, cazarmă militară, apoi a găzduit Cercul Militar Județean, a devenit ulterior sediu pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar din 2019 este sediu al Consiliului Județean Sălaj.
În anul 1854, Primăria orașului Zalău a alocat 1.200.000 koroane pentru construcția de clădiri publice, printre care și o nouă cazarmă. Pentru construirea cazarmei militare a fost alocată suma de 319 838 koroane.
Potrivit informațiilor furnizate de istoricul Marin Pop, batalionul de honvezi al Sălajului a intrat în Zalău la data de 20 noiembrie 1869, iar în ziua de 20 iunie 1872 a fost sfințit drapelul de luptă al batalionului. Pe data de 31 octombrie 1889, batalionul a primit din partea administrației orașului o cazarmă, fără nici un fel de obligație financiară.
Planul clădirii cazarmei militare este în formă de U și poartă în mod clar amprenta spiritului milităresc austriac. Are curte interioară, iar pereții sunt din cărămidă. Subsolul se întinde sub tot parterul. Coridoarele de la etaj și parter sunt susținute de coloane cu deschidere spre curte. Acoperișul are șarpante din lemn și învelitoare din țiglă și olane.
Terenul pe care a fost construită clădirea are 10.000 metri pătrați. La subsol avea 14 încăperi, la parter 33, iar la etaj tot 33. Suprafața clădită era, în 1948, de 2.100 metri pătrați.
După Marea Unire, până în anul 1947, cazarma, care a primit numele „General Dragalina”, a găzduit Batalionul 7 Vânători de Munte.
În luna mai 1948, Primăria orașului Zalău înaintează o cerere ministrului Apărării Naționale, prin care cere clădirea în vederea organizării unui Palat Administrativ județean, unde urmau a fi concentrate principalele instituții publice. Primăria oferea, la schimb, Cercului Teritorial Sălaj, care avea sediul în Cazarmă, vechiul local al Primăriei (actualul sediu al partidelor politice de lângă Piața Centrală – n.n.), suficient pentru ca Cercul Militar să funcționeze în condiții normale. De asemenea, Primăria Zalău se angaja să investească sume importante pentru a restaura Cazarma.
Scopul urmărit de Primărie era acela de a decongestiona o serie de edificii din Zalău, în care își găseau sediul instituțiile publice și a le concentra într-un singur edificiu, sporind astfel eficiența și micșorându-se birocrația. În edificiile rămase libere se dorea cazarea personalului funcționăresc venit în oraș, deoarece se confrunta cu o criză acută de locuințe.
Pe data de 2 iunie 1948 Ministerul Apărării Naționale înștiințează Primăria Zalău că cererea nu putea fi aprobată, deoarece atât cazarma „General Dragalina”, cât și terenul de 33 de hectare pe care îl deținea în proprietate au fost trecute în mod gratuit în patrimoniul Ministerului Apărării.
În aceste condiții, până în anul 2010, când a început restaurarea clădirii, din fonduri europene, în vechiul sediul al Cazarmei „General Dragalina” a funcționat Cercul Militar Județean. Ulterior, a devenit sediu pentru Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, iar din 2019 este sediu al Consiliului Județean Sălaj.