Miercuri s-a încheiat și a doua etapă a concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ din Sălaj.
Conform rezultatelor, unii candidați au optat înaintea probei interviu pentru funcții la mai multe unități de învățământ, după care s-au retras sau nu s-au prezentat la această probă. Au fost câteva situații în care candidații au fost respinși de comisie la proba interviu și nu au prins nicio funcție.
S-au înregistrat și două note de 10 la interviu – candidații pentru funcțiile de director al școlii din Deja și al școlii ”Iuliu Maniu” Zalău. Comparând mediile finale înaintea contestațiilor, cea mai mare medie este 9,60 și aparține candidatului pentru funcția de director al Centrului de Excelență Zalău.
Trebuie precizat că și după această a doua etapă a concursului mai rămân funcții de director și director adjunct neocupate.
La Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” din Zalău se înregistrează o situație atipică. Au fost trei candidați pentru funcția de director adjunct. Toți au promovat proba scrisă cu note de 7,80, 9,00, 9,20. Doar că unul dintre candidați s-a retras, iar doi au fost respinși prin notele primite la interviu: 5,80, respectiv 6,20. Deci, funcția nu s-a ocupat prin concurs.
Însă, candidatul cu 5,80 la interviu pentru ”Gheorghe Lazăr” a primit la interviul pentru director la Școala Gimnazială Treznea nota 7,40 și pentru director la ”Goga” nota 7.00. Pentru ambele funcții a fost declarat admis, însă există candidați cu medie finală mai mare. Prin urmare, candidatul în cauză nu a primit funcție prin concurs.
La ”Goga” va rămâne director candidatul cu nota 9,20 la interviu și 7,60 la scris; la Treznea, va ocupa funcția de director candidatul cu nota 9,40 la interviu și 8,00 la scris.
Un alt exemplu atipic este cel de la Aluniș, însă e un caz fericit. A luat o funcție prin concurs, dar la Gârbou. Unicul candidat pentru funcția de director la Aluniș a optat și pentru director la ”Goga” Jibou, și pentru director la Gârbou. La interviul din 16 martie pentru funcția de director la Aluniș a obținut 4,60, fiind declarat respins, iar în 17 martie nu s-a mai prezentat la interviu pentru funcția de director la ”Octavian Goga” Jibou.
În schimb, în 18 martie s-a prezentat la interviul pentru funcția de director la Gârbou și a obținut nota 7,40. Nota la proba scrisă a fost 9,00, iar candidatul va conduce Școala Gimnazială Gârbou pentru următorii patru ani, fiind candidat unic. Școala din Aluniș rămâne însă fără director, chiar dacă a fost prima opțiune pentru candidatul în cauză.
La Marca, o altă unitate râvnită – trei candidați, doar unul s-a prezentat la interviu care a și fost admis cu nota 9,80 la interviu și nota 9,00 la scris. Același candidat figurează ca și retras din competiție pentru adjunct la ”Gheorghe Lazăr” Zalău și adjunct la ”Porolissum” Zalău. Iar la Școala ”Porolissum”, director adjunct va fi candidatul 25d29083 cu notele 9,40 la interviu și 7,60 la scris.
Un alt exemplu de școală fără director adjunct prin concurs este și Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” din Zalău. Pentru funcția de director adjunct a optat un singur candidat, dar care optase și pentru ”Gheorghe Lazăr”. Nu a reușit să promoveze interviul pentru niciuna dintre funcții. La interviul pentru liceu a obținut nota 4,60, în 17 martie, iar pentru gimnaziu, nota 6,20, în 23 martie.
Așadar, unitățile de învățământ din Halmășd, Aghireș, Deja, Sâg, Bocșa, Camăr, Dobrin, Panic, Grădinița ”Dumbrava Minunată”, Grădinița 5 din Zalău, Sălățig, ”Voievod Gelu” Zalău, Gâlgău, ”Iuliu Maniu” Zalău, Treznea, Gârbou, ”Mihai Eminescu” Zalău, ”Porolissum” Zalău, Românași, Măeriște și Centrul de Excelență Zalău sunt cele care vor avea directori sau directori adjuncți, după caz, pentru următorii patru ani.
Ioana Tuduce, directorul cu cea mai mare medie la concurs
Cea mai mare notă (medie) obținută la concursul organizat pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/ director adjunct ai unităților de învățământ din Sălaj este nota 9,60 obținută de Ioana Tuduce, directorul interimar actual al Centrului de Excelență Zalău.
Deși la etapa din 2021 a concursului funcția de director al Centrului nu a fost scoasă la concurs, motivul invocat de oficialii Inspectoratului școlar Județean (ISJ) Sălaj fiind acela că instituția se va reorganiza, la această etapă a concursului postul a devenit vacant.
Conducând Centrul de Excelență încă de la înființarea lui, din octombrie 2014, profesorul Ioana Tuduce s-a înscris la concurs și a obținut cea mai mare medie din Sălaj, 9,60 la ambele probe, rezultând media finală 9,60.
Ioana Tuduce este profesor-doctor de Limba și Literatura Română, cu o activitate didactică de peste 20 de ani. Este licențiată în Pedagogie-Filologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie şi Ştiintele Educaţiei, în anul 2000, este absolventă a programului de master ”Dinamica limbii române actuale” la Universitatea Babeş-Bolyai-Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, în anul 2001.
În anul 2012, a obținut titlul de doctor în Filologie la Universitatea din Oradea.
Cariera didactică și-a început-o în anul 2000, la Grupul Şcolar “Al. Papiu-Ilarian”-Zalău , iar din 2003 până acum, predă la Colegiul Naţional “Silvania”-Zalău.
Ioana Tuduce a scris numeroase lucrări, a coordonat lotul județului Sălaj la numeroase olimpiade si concursuri naționale, a obținut cu elevii săi zeci de premii și mențiuni la etapele naționale și internaționale a olimpiadelor și concursurilor școlare.
În anul 2016, de Ziua Limbii Române, Ioana Tuduce a fost decorată de președintele Iohannis la Cotroceni, alături de alte șase cadre didactice de Limba română din țară, pentru performanțele obținute în carieră.
”Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocaţie, care se remarcă prin dăruirea faţă de profesia didactică şi faţă de comunitate, precum şi prin exemplul pe care îl oferiți tinerilor.
Rezultatele dumneavoastră sunt excepționale – fie la concursuri și olimpiade școlare de limba și literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educațional către devenirea lor ca membri activi în societate.
Acestea reprezintă însă numai o parte din contribuția dumneavoastră la dezvoltarea domeniului. Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât şi implicarea în proiecte şi activităţi de cercetare, cu caracter social sau de promovare şi păstrare a limbii române în ţară şi în afara graniţelor”, a spus atunci Klaus Iohannis.
No da vedeti ca cei din pnl și au făcut nevestele director, în prima sesiune, api ele vai și amar,