După ce în spațiul public au circulat, în ultimele 48 de ore, mai multe informații cu privire la existența unui nor toxic din Ucraina care riscă să ajungă deasupra României, autoritățile au ieșit la rampă cu lămuriri. Atât Administrația Națională de Meteorologie, cât și specialiștii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului spun că nu există motive de îngrijorare.
“Concentrațiile de monoxid de carbon și poluanții în suspensie PM10 şi PM 2,5 luând în considerare ce s-a vehiculat privind această informație, putem să confirmăm pe baza informațiilor de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus, în baza căreia Administrația Națională de Meteorologie rulează la nivelul României și interpretează datele respective, la acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă și condițiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon, pentru că înregistrăm concentrații foarte reduse.(…) În baza acestor simulări, confirmăm că nu există o legătură între ceea ce se întâmplă la acest moment în situația din Ucraina, tocmai datorită şi circulației dinspre sector nord-estic, pentru că intensificările au fost mult mai puternice în zona bazinului Mării Negre şi suntem în monitorizare permanentă 24 de ore din 24. ANM prin simulările provenite de la CAMS, cu colegii de la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului care monitorizează rețeaua națională de calitate a aerului prin măsurători, mai ales aceste particule în suspensie”, a declarat Elena Mateescu, director general al ANM.
Specialistul confirmă prezența unui astfel de nor, dar nu deasupra României.
“Da, există şi suntem pe o situație de câmp anticiclonic centrat chiar pe zona Ucrainei, ceea ce poate însemna ca mișcările în ascendență, în transversală a intensificărilor de vânt să facă ca sursa generatoare de poluant să rămână în zona în care s-a produs. Așa cum am spus, monitorizăm atent situația. Momentan nu există acest pericol şi cu siguranță 24 din 24 vom transmite datele în flux operațional şi vom informa factorii decizionali şi bineînțeles pe dumneavoastră, presa, pentru care vă mulțumim că ne facilitați acest demers de a face publice informațiile. Ele sunt publice şi pe site-ul ANM, în același timp pe pagina de Facebook. Noi rulăm 24 din 24 şi facem actualizare la șase ore, tocmai pentru a avea informațiile calde”, a adăugat directorul general al ANM.
Întrebată de jurnaliști ce recomandări ar fi pentru români, în cazul în care norul toxic va ajunge deasupra României, în contextul în care în Ucraina, de exemplu, oamenii au fost sfătuiți să nu mai consume nimic provenit din curțile proprii, iar în Polonia li s-a recomandat să își acopere capul, Elena Mateescu a afirmat că, la nevoie, inspectoratele pentru situații de urgență vor anunța populația cu privire la măsurile ce se impun.
“Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va face recomandările de rigoare pentru că dânșii au atributul intervențiilor în astfel de situații. Noi nu facem decât să transmitem în fluxul operațional condițiile care ar putea să favorizeze o astfel de situație”, a spus șeful ANM.
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Lóránd Fülöp, a afirmat și el că informațiile apărute în spațiul public sunt false.
“Într-adevăr și Agenția Națională pentru Protecția Mediului confirmă faptul că aceste știri sunt false, adică norul poluant, chiar dacă există, să-l numim nor toxic nu este tocmai corect şi ce aș putea să vă spun foarte concret este că acel nor, din datele care ne-au venit vineri de la CAMS, a conținut 1,3 mg pe metru cub monoxid de carbon și noi știm foarte bine că pentru monoxidul de carbon avem o reglementare de 10 mg pe metru cub, ceea ce înseamnă că e mult sub pragul care poate să ne îngrijoreze. ANPM-ul are un sistem foarte bine pus la punct de notificare, la fiecare oră ne vin date, în cazul în care se întâmplă ceva datele ies din tipar sau din pragurile respective, automat ne vin niște notificări, deci vom ști şi vom raporta desigur în cel mai scurt timp. Noi la ANPM măsurăm, la fiecare oră ne vin datele, într-adevăr faptul că norul încă nu a ajuns sau e foarte posibil că nici nu o să ajungă în România, nu prea am putut să măsurăm noi date concrete, însă în cazul în care eventual intră în România atunci vom ști absolut în primul minut ce se întâmplă și care sunt numerele și atunci, bazat pe rapoartele noastre, sunt sigur că vor fi luate cele mai bune decizii”, a declarat, într-o conferință de presă, la sediul Guvernului, președintele ANPM.
Voi chiar credeți ca nu a ajuns norul toxic deasupra României? Ăștia nu vor sa creeze panica!! In mintea lor bolnava Scutul de la Deveselu opreste și anihilează totul!!!