Grupul consilierilor județeni ai Partidului Social Democrat (PSD) Sălaj a votat, în ședința din 3 martie, proiectul de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie  „Reabilitare, modernizare și extindere pe verticală la secția de recuperare umană din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, jud. Sălaj”, însă au venit și cu o inițiativă care este posibil de realizat.

Consilierii social-democrați au propus, dacă tot s-a dorit extinderea și modernizarea Secției de recuperare, să se realizeze în incinta secției și un bazin de înot, chiar și de dimensiuni mai mici, util pentru desfășurarea procedurilor pentru hidrokinetoterapie, având în vedere că spațiul necesar există.

Propunerea acestora a fost făcută în cadrul ședinței de comisie, unde s-a stabilit că o astfel de investiție este necesară, dar nu mai poate fi cuprinsă în cadrul proiectului actual. Cel mai probabil, realizarea bazinului în cadrul secției de recuperare medicală se va putea implementa printr-un proiect de investiții distinct.

Necesitatea unui astfel de bazin se explică prin faptul că specialiștii utilizează hidrokinetoterapia cu rezultate foarte bune în tratamentul integral pentru o gamă largă de afecțiuni. Kinetoterapia acvatică prezintă un avantaj major în comparație cu cea convențională, deoarece mediul acvatic reduce greutatea corpului uman, facilitând astfel mobilitatea. Reducând gravitația, corpul cântărește mai puțin, pacientul se mișca mai ușor, ceea ce îl motivează și reduce considerabil timpul de recuperare.

Aproape 11 milioane de lei estimați pentru modernizarea clădirii

Clădirea care găzduiește compartimentele de Reumatologie și Recuperare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău este situată pe strada Dumbrava, la numărul 60.

Construită în jurul anului 1940, destinația inițială a clădirii a fost de locuințe pentru cadrele militare. În anul 1965, construcția a fost preluată de către Spitalul Județean de Urgență Zalău. De la construirea sa, imobilul nu a beneficiat decât de reparații minore.

Atât parterul, cât și etajul vor fi supuse unor transformări majore deoarece principalele obiective urmărite sunt asigurarea circuitelor funcționale și medicale specifice, separarea acceselor pentru cele două compartimente, dotarea clădirii cu ascensor vertical pentru transportul persoanelor și materialelor, realizarea circuitelor funcționale pentru personal și pacienți, asigurarea unor spații de depozitare, garderobe, vestiare etc., asigurarea funcționării cabinetului medical de tip ambulatoriu, dotarea spațiilor cu mobilier și aparatură medicală, refacerea instalațiilor, anveloparea clădirii și creșterea eficienței energetice a acesteia. Va mai fi constuit încă un etaj, conform proiectului aprobat.

La parter vor exista: sală de tratamente/monitorizare, depozit deșeuri materiale, grup sanitar dizabilități, o sală de Kinetoterapie, două săli de Electroterapie, o sală de Hidro-termoterapie, o sală de masaj, un cabinet  de consultații, vestiare și grupuri sanitare, dușuri, atât pentru pacienți cât și pentru personal, camera tehnică.

La etajul I vor funcționa un oficiu pentru alimente, șapte saloane pentru pacienții internați la Recuperare medicală, săli de consultații și tratamente, un salon-tampon pentru recuperare, un depozit de materiale, lenjerii și medicamente/ materiale sanitare, iar saloanele și cabinetele vor avea grupuri sanitare proprii.

La etajul II, se dorește înființarea unui cabinet pentru consultații la internările de zi, sală de tratamente, o arhivă, un spațiu pentru depozitare, două saloane pentru Recuperare și patru saloane aferente Reumatologiei, toate cu băi aferente.

Va exista și un lift care va facilita accesul pacienților la fiecare nivel.

Valoarea totală a investiției aprobate în faza DALI este de aproape 10,74 milioane de lei, iar lucrările se vor derula pe parcursul a doi ani, așa cum se arată în proiectul de hotărâre.