La Clubul unității de învățământ din Sâg au ajuns sâmbătă, 19 martie, fii ai comunei Sâg, de acasă sau de departe, invitați de seamă din alte județe, oficialități județene și locale.

Toți au răspuns prezent invitației generalului de brigadă (r), Viorel Hexan, pentru a afla rezultatele eforturilor sale de documentare științifică din ultimii ani – prima ”carte de identate” locală – ”Comuna Sâg, străveche vatră de locuire rumânească – Studiu monografic:1257-2021”, volum care a văzut lumina tiparului anul acesta, la Editura Ecou Transilvan din Cluj Napoca.

Într-o atmosferă încarcată de emoție, de bucuria revederii, de sentimentul puternic și, concomitent, liniștitor de ”acasă”, înconjurat de familie și de prieteni apropiați sufletului său, Viorel Hexan a primit aprecierile și mulțumirile întregii comunități pentru amprenta puternică pe care și-a lăsat-o de-a lungul anilor în viețile locuitorilor din Sâg și în viața comunității ca ansamblu. Iar faptul că acum le oferă și un document monografic în care vorbește de identitatea locală în urma miilor de ore de studiu, de cercetare științifică, aducând dovezi incontestabile și culegând mărturii pe parcursul anilor, face ca numele de Viorel Hexan să rămână scris în istoria comunei și a județului.

”Am realizat această lucrare din dragoste pentru locurile de unde mă trag, din respect pentru strămoși, precum și din dorința de a face cunoscut trecutul zbuciumat cu grele încercări prin care au trecut generații de rumâni de-a lungul veacurilor, precum și a încrâncenării acestora în păstrarea credinței, a tradițiilor ancestrale, a dragostei acestora pentru pământul străbun”, se explică autorul Viorel Hexan.

Conducerea administrației locale și a Școlii Profesionale Sâg au reușit să-i ofere generalului Hexan un loc gătit de sărbătoare pentru a cinsti cum se cade cadoul frumos pe care acesta l-a făcut întregii comunități.

De asemenea, i-au fost alături în acest moment important și de împlinire sufletească, bunii săi prieteni general (r) F. Caba și general de brigadă (r) Al. Avram.

Viorel Hexan a ținut să mulțumească tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers nobil, Alin Alexa și Nicușor Peștean prin contribuția lor substanțială, colaboratorilor din arhive și locuitorilor din comună, dar și gazdelor lansării volumului său după ani de muncă de cercetare – reprezentanții administrației locale, primarul Florian Bonțe, viceprimarul Victor Molnar, administratorul public Gheorghe Pop, și conducerea unității de învățământ din Sâg, director Mariana Peștean și director adjunct Margareta Vereș Pop.

Cronica lansării primei monografii, la Sâg

Evenimentul de însemnătătate culturală pentru comuna Sâg a debutat cu un mesaj din partea primarului comunei, Florian Bonțe, care a prezentat câteva date din viața administrativă și socială care se leagă și de numele lui Viorel Hexan:

Florian Bonțe, primarul Comunei Sâg

”Sunt bucuros și onorat de un asemenea eveniment în comuna noastră, dedicat unui mare OM – generalul Viorel Hexan. Vreau să vă mărturisesc că foarte multe dintre problemele comunității au fost rezolvate cu sprijinul domnului general, este omul care de fiecare dată a pus umărul la binele comunei și ne-a sprijit în orice probleme. Îi mulțumesc în numele întregii comunități pentru tot ce a făcut și ce va face în continuare pentru locuitorii comunei, iar în mod special, îi mulțumesc din suflet pentru această lucrare pe care o lasă moștenire comunității. E un document pe care nu oricine poate să-l facă și valoarea lui pentru noi este inestimabilă”.

Preotul-paroh din Tusa, Călin Vereș Pop

Preotul paroh al Bisericii din Tusa, Călin Vereș Pop, a rostit cuvinte alese la adresa operei și autorului, celui căruia i se datorează transformarea Filiei Tusa în Parohie, în urmă cu 24 de ani: ”Apariția acestei cărți bine documentată ne indică faptul că domnul general înțelege pe deplin rolul și importanța unei astfel de lucrări. Fiu al satului Tusa, plecat de tânăr din casa părintească pentru a-și sluji patria, a ținut contactul sufletesc cu meleagurile natale și iată că, astăzi, le-a oferit o monografie. O culegere, o prezentare de date precise și concrete despre istoria, geografia, obiceiurile, tradițiile locale, școala, biserica și multe alte aspecte importante. Este scrisă de un om al locului, care cunoaște lumea de la țară, cu rânduielile și cu felurile ei de a trăi. Un intelectual care s-a ridicat dintre oamenii simpli și care demult a prins gustul dragostei de patrie și de neam. Și-a păstrat neclintită încrederea în valorile pe care le-a primit de la părinți: cinstea, munca, perseverența care, iată, a dat roade, fiind însoțită de talentul scriitoricesc. Mulțumirea și recunoștința mea se îndreaptă către dumneavoastră pentru că mi-ați dat prilejul de a fi părtaș la acest eveniment. Am venit cu bucurie în suflet, cu  mare recunoștință pentru tot sprijinul pe care mi l-ați acordat. (…) La fel cum semănătorul aruncă toamna sămânța cea bună în pământul roditor pentru a culege roadele cele bune, la fel ați făcut și dumneavoastră . Va fi o lucrare de referință pentru toți, rămâne o carte deschisă și, cu siguranță, peste ani, cineva o va continua”.

Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău

Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, legat sentimental de comuna Sâg prin debutul său în activitatea medicală, a fost unul dintre invitații evenimentului ”de suflet”, așa cum l-a denumit și a vorbit de impresiile lăsate după parcurgerea lucrării: ”Autorul a vrut să creioneze ideea respectului față de strămoșii noștri, a vrut să lase prin această lucrare câteva valori la care nu trebuie să renunțăm – credința, patriotismul, dragostea față de glia străbună. Aceste valori ne-au ajutat pe noi ca nație să ajungem ceea ce suntem astăzi. Apreciez curajul de a scrie o monografie de care comuna avea nevoie. Această carte va constitui o bază pentru alte lucrări și aș vrea ca generațiile tinere să citească pentru că sunt informații prețioase”.

Florin Florian, subprefectul județului Sălaj

Florin Florian, subprefectul județului Sălaj, a spus că lucrarea în sine este ”o carte de vizită pentru comună”, un document important parte din istoria județului: ”A fost o misiune și asta, dusă la capăt cu succes după multe misiuni profesionale ale domnului general și mă simt un norocos să fiu părtaș la a doua carte semnată de un om de mare onoare cum este Viorel Hexan. M-a impresionat modul în care a fost folosit cuvântul <acasă> și care are o semnificație deosebită pentru autor – universalitatea tuturor lucrurilor. Vorbim de un document complex și complet pentru care îl felicit sincer”.

Nadia Fărcaș, editura Ecou Transilvan

Nadia Fărcaș, editorul care a acceptat publicarea volumului necenzurat, refuzat inițial de alte edituri, a mulțumit autorului pentru încrederea de a apela la serviciile editurii și a spus motivele pentru care răspunsul editurii a fost unul ferm: ”Este o mare bucurie să mă aflu alături de domnul general Hexan, de care mă leagă o frumoasă prietenie. Aceste cărți rămân mărturie peste ani și trebuie să spunem adevărul, iar ceea ce e scris rămâne scris. Domnul general Viorel Hexan aduce un omagiu meleagurilor natale, poartă în suflet lumina adevărului și a dreptății și își exprimă foarte sincer și direct învățăturile. Reușește să transmită dragostea pură față de oamenii legați afectiv prin origine, limbă, apărându-și identitatea și care duce mai departe spiritul românesc”.

Profesor dr. în istorie, Vasile Șt. Tutula

Invitatul de seamă al generalului Viorel Hexan a fost profesor dr. colonel (r) Vasile Șt. Tutula, bistrițean la origine, coleg și prieten, autor și îndrumător a numeroase lucrări științifice, istorice și monografii. A apreciat la Sâg că lucrarea scrisă de Viorel Hexan se numără printre puținele monografii atât de complexe și complete, care cuprinde cercetări amănunțite pe fiecare domeniu din viața comunității, de-a lungul celor 764 de ani de atestare documentară. ”Ne aflăm la un eveniment impresionant și deosebit de cultură, cultura fiind un factor de forță. Pentru un istoric, să-i dai să facă o monografie, este cea mai mare pedeapsă dar și mai cea mai frumoasă. Viorel Hexan este un om sincer, direct, iar la această monografie a început să lucreze în urmă cu vreo șapte ani. A făcut o muncă titanică și îl felicit sincer. A făcut eforturi din dragoste, iubire, respect și recunoștință față de locuitorii acestei frumoase comune și a satelor sale. Cu frumoasa deviză argheziană: Cinste carte frumoasă! Cinste și recunoaștere celui ce a scris-o!”, a precizat profesorul- doctor în istorie, Vasile Ștefan Tutula.

Concluzii despre autorul monografiei

Născut la Tusa, la 7 Decembrie 1950, generalul de brigadă (r) Viorel Hexan face parte din categoria oamenilor asumați total, verticali, principiali, curajoși, patrioți ”până la Dumnezeu și înapoi”.

Este o enciclopedie deschisă, un om perfecționist și ambițios. În contrast cu acest caracter puternic, studiul monografic al comunei natale i-a scos la suprafață și o latură pe care, în viața cotidiană, pare să o mascheze, dar care s-a simțit intens printre rândurile scrise – sensibilitatea, emoția, nostalgia, inocența copilăriei.

Este un exemplu de fidelitate pentru satul natal, al mândriei de a vorbi despre locul din care a pornit în călătoria devenirii sale -Tusa, comuna Sâg, județul Sălaj; este exemplu de a spijini comunitatea, de a vorbi cu sinceritate maximă despre aspectele pozitive și negative ale vieții în comuna Sâg.

A fost și este, așa cum am aflat de la vorbitorii prezenți, omul care inspiră, care încurajează și sprijină necondiționat. Este respectat și iubit de la cei mici până la cei mai în etate localnici și au motive aflate din biografia sa, pentru contribuția și rezultatele carierei sale militare, culturale și sociale.

A absolvit, în 1969, Colegiul Militar Liceal ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, iar în 1972, Acadenia Forțelor Terestre Sibiu. A urmat apoi, între anii 1977-1979, Facultatea Politico-Militară la Academia de Înalte Studii Militare București și Facultatea de Comandă și Stat Major între anii 1911-1993.

A îndeplinit funcții de comandă și stat major în Regimentul 4 Mecanizat Zalău, Comandamentul Diviziei 81 Mecanizată Dej, Comandamentul Armatei a 4-a Transilvania din Cluj-Napoca, șef de stat major la Regimentul 227 Mecanizat ”General Avramescu” Someșeni, comandant de regiment la același Regiment, comandant al Brigăzii 4 Mecanizate ”Voievod Gelu” Zalău și comandant al Bazei 3 Instrucție Infanterie Zalău.

Este coautor și coordonator al volumului lansat în Anul Centenar 2018 – ”Cronică în marș. Repere monografice ale Regimentului și Brigăzii 4 Mecanizate Voievod Gelu (iunie 1946- mai 2001), publicat la Editura Caiete Silvane. Este colaborator la Elite clujene contemporane, volumul II, publicat la Editur Risoprint din Cluj Napoca.