Contribuţia la Pilonul II de pensii private obligatorii va creşte de la 3,75 la sută, cât e în prezent, la 4,75 la sută, de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență adoptat de Guvern în ședința de miercuri.

Creşterea contribuţiilor la pensiile private obligatorii este motivată prin faptul că această măsură este prevăzută atât în PNRR (Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare), cât şi în Programul de Guvernare. 

“După cum bine știți, acesta este un jalon în PNRR asumat și am spus tot timpul public că nu ne dorim, nici sub o formă și nicio secundă măcar, să punem în pericol implementarea PNRR. Am trecut, și a fost decizia luată în coaliție și în guvern, 1 ianuarie 2024, exact din cauza situațiilor prin care întreg globul poate trece acum din cauza crizei din Ucraina, suprapusă peste o criză financiară, suprapusă peste o criză pandemică și așa mai departe, și era obligația, în PNRR, să iasă acest act normativ până la 31 martie și, practic, am fost obligat să dau această ordonanță”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, după ședința Executivului.

Pe scurt, această modificare va presupune scăderea contribuției la Pilonul I și, concomitent, creșterea contribuției la Pilonul II.

“Exact asta va însemna și vă informez că anul trecut, de exemplu, către Pilonul II de pensii s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro, iar în total toți administratorii de Pilon II gestionează 18 miliarde de euro în acest moment”, a afirmat ministrul.

Întrebat dacă diminuarea contribuției la Pilonul I va duce la o scădere a pensiilor, ministrul Muncii a spus că un astfel de scenariu este exclus.
“Nu, exclus. Vă rog din suflet să nu mergem pe această variantă, exclus”, a fost replica ministrului Muncii.

Măsura nemulțumește sindicatele

Sindicaliștii de la Cartel Alfa critică o astfel de măsură, despre care spun că va sărăci bugetul aferent pensiilor aflate acum în plată.

“Măsura este motivată de nevoia de a ţinti jalonul din PNRR care prevede <asigurarea sustenabilităţii fiscale a Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiilor> virate către operatorii privaţi. Din păcate, nu am observat aceeaşi grabă şi hotărâre când e vorba de măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.) – măsuri care pot fi luate de guvern şi fără a plăti contracte de consultanţă. Creşterea de la 3,75% la 4,75% înseamnă o reducere şi mai mare a resurselor pentru pilonul I de pensii, adică mai puţini bani la fondul public de pensii pentru pensiile aflate în plată; Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul nu cuprinde nici o analiză asupra impactului acestei măsuri. (…) Pe scurt, după ce a pus toată contribuţia în sarcina lucrătorului, statul nu este capabil să colecteze toţi banii de pensie, oferind şi facilităţi capitalului (care reţine banii dar poate alege să nu-i vireze şi îl scuteşte în plus de obligaţia de a comunica lucrătorului situaţia plăţilor). În cele din urmă, tot lucrătorul este penalizat, fiind privat de dreptul la pensie pentru perioada în care banii i-au fost reţinuţi, dar nu au fost viraţi”, spun sindicaliștii.

Aceștia cer Guvernului “să stopeze afacerile pe spinarea cetăţenilor, a pensionarilor şi viitorilor pensionari”.

În noiembrie 2017, guvernanții au decis reducerea contribuției la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, începând din 2018.

Sistemul de pensii administrat privat presupune virarea unei părți din contribuțiile de asigurări sociale în conturi individuale, care este investită de administratorii fondurilor de pensii cu scopul obținerii unui randament. Mai exact, Pilonul II depinde de banii strânși de fiecare participant în contul individual din sistemul de pensii private, deci de contribuțiile efectuate în timpul vieții active, dar și de randamentul obținut din investițiile făcute de societatea de administrare. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiție financiară, dar și ca o variantă de economisire pe termen lung. 

Cum funcționează pensia privată

Contribuţia la fondul de pensii este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, neimplicând obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi. În prezent, cota CAS (contribuții de asigurări sociale) este de 25% din salariul brut. Spre Pilonul I (pensia publică) este direcționat un procent de 21,25%, iar spre Pilonul II (pensia privată obligatorie) – 3,75%. 

Fiecare participant are un cont individual în care sunt virate contribuţiile sale, acesta fiind proprietarul activului personal din propriul cont. Anual, administratorii fondurilor comunică participanților, prin corespondență scrisă și în mod gratuit, principalele informații referitoare la activul personal și situația administratorului. 

Pensia privată este suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. În cazul decesului unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensia privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

Participantul are dreptul la o pensie privată de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public. Suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale. Valoarea pensiei private efective este influențată de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active, dar şi de randamentul obţinut din investiţiile efectuate de către societatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.

În prezent, pentru participanții care îndeplinesc condițiile de pensionare se efectuează plata unică a pensiei sau, opțional, plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani.

Administratorii fondurilor de pensii private investesc contribuțiile individuale ale participanților la Pilonul II în diferite active, cu diferite grade de risc, în scopul obținerii unui randament. Aceste active pot fi depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni municipale, corporative sau ale organismelor străine neguvernamentale, acțiuni, mărfuri și metale prețioase, etc. 

Participarea la sistemul de pensii administrate privat este obligatorie odată cu intrarea în câmpul muncii. În termen de 4 luni de la îndeplinirea condițiilor legale, persoanele eligibile trebuie să își aleagă fondul de pensii administrat privat, pe care îl consideră adecvat, la care să adere. Persoanele care au depășit termenul legal de 4 luni în care pot alege un fond de pensii vor fi repartizate aleatoriu la un fond de pensii administrat privat de către Casa Naţională de Pensii Publice. 

Ministrul Muncii nu vrea CAS redus

Cât privește propunerea liberalilor de a reduce contribuțiile la asigurările sociale cu cinci procente, ministrul spune că nu este de acord cu o astfel de măsură.
“Acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I și nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensii cu o altă reducere. Dar, repet, este o decizie politică, eu v-am spus părerea mea personală. (…) Un calcul făcut rapid astăzi, care nu este un calcul definitiv, va duce la peste 2% din PIB deficitul la fondul de pensii, deci, undeva, eu știu, 4,7 miliarde lei”, a afirmat Marius Budăi, după ședința de Guvern de miercuri, 16 martie.