Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență privind finanțarea cu 7,5 miliarde de lei a întreprinderilor mici și mijlocii din construcții, agricultură, din zona de producție, dar și din zona de intermediere.

“Au fost aprobate Programele IMM PROD, care reprezintă o trecere de la economia de consum la economia de producție, Programul Rural Invest, pe care îl va prezenta colegul meu, ministrul agriculturii. Finanțarea acestor programe se ridică la 4 miliarde de lei. Un program foarte important pentru construcții, Programul Garant Construct, care se referă la sprijinirea investițiilor în domeniul construcțiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar și la investițiile la scară mică la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu un plafon de garanții de 2,5 miliarde de lei. De asemenea, un program foarte important, Programul Innovation, care înseamnă un sprijin pentru companiile românești care vor să acceadă pe piețele externe, respectiv sprijin pentru export, dar și pentru ceea ce înseamnă transpunerea invențiilor și brevetelor în implementare, trecerea la implementarea invențiilor din România”, a afirmat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

Statul își înființează propriile bănci de dezvoltare


Tot miercuri, a fost aprobat în Guvern și proiectul de lege privind băncile de dezvoltare din România. Acestea ar urma să funcționeze ca niște instituții de credit, să acorde finanțare în condiții de piață și să acționeaze complementar instituțiilor de credit deja existente, în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.

Scopul acestora ar fi sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili, implementarea sau administrarea instrumentelor financiare finanțate din fondurile europene structurale și de investiții, precum și acordarea de finanțări în cadrul inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv pentru investiții co-finanțate de instituții financiare internaționale.

Principalele domenii sprijinite de băncile de dezvoltare ar fi activitățile economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii, domenii și activități finanțate din fonduri europene, cercetare, dezvoltare și inovare, agricultură, proiecte mari de infrastructură și investiții strategice.
Băncile de dezvoltare ar fi deținute în întregime de către statul român, prin Ministerul Finanțelor. Capitalul social se va asigura din bugetul de stat.
Pe lista beneficiarilor eligibili ar urma să se afle întreprinderi mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderi, companii de tip start-up și din domenii inovatoare, unități administrativ-teritoriale, companii de utilități publice aflate în subordinea unităților administrativ–teritoriale, companii, universități, institute de cercetare-dezvoltare, entități publice socio-culturale, întreprinderi sociale.
Sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare ar veni din comisioane, dobânzi și tarife rezultate din prestarea activităților specifice și suportate de către beneficiarii eligibili ai băncilor de dezvoltare, fonduri atrase de pe piețele financiare interne și internaționale, fonduri de la instituțiile financiare internaționale, fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea capitalului social al băncii și pentru acoperirea cheltuielilor cu taxele și tarifele necesare înființării fiecărei bănci de dezvoltare.
Statul român, prin Ministerul Finanțelor, este cel ce garantează atât executarea principalului aferent obligațiilor de plată, cât și executarea tuturor obligațiilor de garantare asumate în nume și cont propriu de către fiecare bancă de dezvoltare, în cazul în care obligațiile respective nu beneficiază de nicio altă garanție.

“Este un proiect important din punctul meu de vedere pentru România, pentru că acest tip de bănci de dezvoltare care există în aproape toate statele europene vor ajuta la dezvoltarea economiei românești prin investiții direcționate către sectoarele productive ale României”, a declarat Adrian Câciu, adăugând că speră ca Parlamentul să aprobe în regim de urgență acest proiect.