Proprietarul unui autoturism din Zalău a avut ghinionul să fie lovit de o maşină cu RCA la EUROINS şi nu şi-a recuperat dauna nici după cinci luni de la aprobarea plăţii daunei.
Foarte mulţi cetăţeni sunt atraşi in capcana asigurărilor ieftine de pe piaţă, in special la cele obligatorii precum RCA. Este firesc, mai ales pe timp de criză, să te uiţi prima dată la preţ şi să te rogi să nu ai nevoie de a utiliza poliţa pentru o daună.
In luna decembrie a anului trecut, Ioan Cristuţ, din Zalău, aflat la volanul autotu-rismului propriu, a avut ghinionul de a fi lovit in trafic, fără vina lui, de un autoturism care avea RCA la Euroins, o societate de asigurări care are printre cele mai mici preţuri de pe piaţă. Şoferul vinovat şi-a recunoscut culpa şi au ales să rezolve cazul pe cale amiabilă. Cristuţ a primit poliţa de asigurare şi a acceptat să-şi repare maşina in regie proprie, banii pentru daună urmand să-i fie viraţi de Euroins in cont. Păgubitul şi-a reparat maşina din bani proprii, dar firma de asigurare nu i-a virat banii nici după cinci luni. Contactat telefonic, inspectorul de daune de la Euroins Zalău ne-a spus că dosarul cu pricina a fost depus in 3 decembrie 2010, fiind finalizat şi propus pentru plata daunei in data de 10 a aceleiaşi luni. Plata a fost aprobată de departamentul financiar contabil de la Bucureşti al firmei de asigurări in data de 10 ianuarie 2011, insă banii nu au ajuns nici pană azi in contul păgubitului. Cristuţ ne-a decla-rat că nu a depus incă o plangere la Protecţia Consumatorilor pentru că a avut mereu promisiuni că i se virează banii in cont. Doar că, vorbele zboară, iar omul rămane cu dreptul in mană pentru că, deşi există o lege clară a asiguratorilor, aceştia din urmă nu o respectă.
Patru societăţi de asigurări reclamate ca răuplatnici
De la inceputul anului, nu mai puţin de 11 persoane au reclamat la CJPC Sălaj societăţile de asigurări răuplatnice, atat in cazul asigurărilor de viaţă cat şi auto sau de imobile. Reclamaţiile vizează patru societăţi de asigurare, insă şeful CJPC, Claudiu Silaghi, ne-a spus că nu ne poate da numele lor. „Reclamaţiile vizează nepunerea dosarelor in plată, faptul că se intarzie foarte mult şi fără motiv stingerea daunei chiar şi după ce asiguratorul şi-a dat acordul de plată, nemulţumiri cu privire la cuantumul despăgubirilor stabilit de societatea de asigurări etc. Silaghi a precizat că o firmă de asigurări a fost deja amendată cu suma de 2.000 de lei, in urma constatării abuzului, şi a fost obligată să plătească drepturile asiguratului. Pentru a-şi atrage clienţii, firmele de asigurări au ieftinit in acest an cu pană la 50 la sută RCA-urile. In aceste condiţii, este foarte posibil să nu mai aibă bani pentru plata daunelor.
Dobanzi penalizatoare pentru fiecare zi de intarziere
„Există un termen legal de 20 de zile de la depunerea ultimului act la dosar pentru plata daunelor către păgubiţi. Dacă există suspi-ciuni privind producerea daunelor se pot cere documente in plus şi se poate extinde peri-oada de plată a daunelor pană la trei luni” spune şeful CJPC Sălaj, Claudiu Silaghi. Dacă asiguratorul depăşeşte termenul legal de 20 de zile calendaristice, in cazul unui dosar finalizat, asiguratorul este obligat să plătească o penalizare de 0,1 la sută pe zi de intarziere, calculate la valoarea daunei.
Asiguratorii „ieftini” nu plătesc daunele
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...