Pandemia a luat sfârșit. Starea de alertă pe teritoriul României nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, la aproape doi ani de la decretarea stării de urgență și, ulterior, a instituirii stării de alertă, prelungită periodic din cauza situației epidemiologice.

Marele anunț a fost făcut vineri, 4 martie, de Președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații de presă la finalul ședinței privind gestionarea epidemiei de COVID-19.

”Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.

Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor. Am convocat o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical.

Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.

Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere. O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mulțumit autorităților implicate în gestionarea crizei sanitare, cetățenilor responsabili și solidari, medicilor, asistenților medicali, farmaciștilor și întregului personal din prima linie.

Ce restricții ar putea fi ridicate și care s-ar putea păstra?

Încă nu s-a anunțat oficial care restricții se ridică odată cu încetarea stării de alertă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara anterior întâlnirii de la Cotroceni că una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii prevede ca masca să mai fie utilizată în exterior doar în spaţiile aglomerate, iar în spaţiile închise propunerea este să rămână obligatorie.

O altă măsură de relaxare ar putea fi eliminarea prezentării certificatului Covid la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante.

Alte măsuri din timpul stării de alertă care ar putea fi anulate sunt desfășurarea cursurilor online la toate nivelurile de învățământ, testarea periodică a preșcolarilor și elevilor, angajările fără concurs, mai ales în domeniul sanitar, interzicerea accesului în spitale pentru aparținătorii pacienților.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că ar putea fi păstrate, însă, măsuri precum izolarea şi carantinarea persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

O altă măsură care s-ar menţine este cea privind dezinfecţia şi igiena în mijloacele de transport public.