Camera Agricolă a Judeţului Sălaj intocmeşte proiecte gratuit pentru Măsura 141, denumită adesea „măsura sărăciei”, insă percepe taxe pentru refacerea proiectelor executate anapoda de alte firme de specialitate.
In şedinţa ordinară de luni a Consiliului Judeţean Sălaj s-a emis un Proiect de Hotărare prin care s-a introdus două noi poziţii la anexa privind „Taxe şi tarife pentru serviciile prestate de Camera Agricolă a Judeţului Sălaj pentru anul 2011” Este vorba de poziţia 9 „Intocmirea de cereri de plată pentru Măsura 141 şi Măsura 112 – 50 de lei de proiect, respectiv poziţia numărul 10 „Intocmirea de acte adiţionale, note explicative şi memoriu justificativ pentru Măsura 112 şi Măsura 121 – 50 de lei de proiect.
Pentru a ne lămuri in privinţa acestor sume, l-am contactat pe Dorel Seichei, directorul Camerei Agricole a judeţului Sălaj spre a ne oferi detalii. Din capul locului Dorel Seichei a ţinut să precizeze că pentru Măsura 141 a cărei sesiune de depunere de proiecte incepe pe 1 iunie, Camera Agricolă intocmeşte proiecte gratuit, ceea ce nu s-a intamplat pană acum. Cat despre prevederile hotărarii Consiliului Judeţean privind taxa de 50 de lei pe proiect, directorul Camerei Agricole se explică: „Există fermieri care au apelat la diferite firme de consultanţă din judeţ sau de aiurea pentru intocmirea proiectului pe una din măsurile amintite. Cand s-au prezentat să depună proiectul, acesta fie că nu era bine intocmit, fie că era incomplet. In astfel de cazuri marea majoritate a fermierilor apelează la specialiştii de la Camera Agricolă, fiindcă cei care au intocmit proiectele, după ce au luat banii, fie că nu mai răspund la telefon, fie că nu mai au timp pentru refacerea proiectului. Am refăcut pană acum zeci de proiecte, toate pe gratis. Consumăm şi noi inteligenţă, hartie tonere… Aşa că prin Adresa nr.218 din 10 mai 2011 am solicitat Consiliului Judeţean Sălaj completarea taxelor şi tarifelor stabilite iniţial, prin introducerea a două noi poziţii.” Ca o concluzie se desprinde faptul că apeland la Camera Agricolă Jude-ţeană Sălaj pentru intocmirea proiectului pe una din măsurile antemenţionate nu plăteşti nimic, chiar şi atunci cand proiectul trebuie refăcut. Dacă apelezi la altă firmă, pe langă faptul că plăteşti costul de intocmire a proiectului ţi se vor percepe taxe şi pentru eventualele corecturi efectuate de specialiştii Camerei Agricole. Ni se pare firesc de vreme ce Camera Agricolă Judeţeană este deocamdată finanţată in proporţie de 80 la sută de către Consiliul Judeţean. Şi apoi a trecut vremea muncii voluntare de dragul patriei.
Măsura 141 – „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă” este cea mai populară măsură de accesare a fondurilor europene. De pildă, numai la ultima sesiune de anul trecut au fost depuse peste 500 de proiecte. Pentru fiecare proiect devenit eligibil se acordă 1.500 de euro pe an timp de trei ani. Dacă nu ai realizat obiectivele din proiect nu trebuie să returnezi banii. Se presupune că i-ai folosit pentru subzistenţă, pentru supravieţuire. Această măsură mai este numită şi măsura sărăciei şi după cum se vede are priză la romani.