Controalele la firmele care desfășoară activități de construcție vor fi, anul acesta, pe lista de priorități a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Măsura vine pe fondul creșterii numărului accidentelor de muncă, precum și a gravității acestora.

Verificările vor viza în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, precum și implementarea acestora.

23 de accidente în construcții, soldate cu 3 decese

Potrivit datelor statistice de la ITM Sălaj, numărul accidentelor de muncă este pe un trend ascendent în Sălaj. Dacă în 2017 s-au înregistrat 24 de accidente de muncă, din care 2 în construcții, în 2018 au fost semnalate 27 de accidente, din care 9 în construcții, soldate cu 2 persoane decedate. În anul 2019, numărul total al accidentelor de muncă raportate a fost de 33, din care 1 în construcții. În 2020, s-au înregistrat în total 30 de accidente de muncă, din care 6 s-au produs în domeniul construcțiilor.

Anul trecut, au fost raportate în Sălaj 29 de accidente, din care 5 în construcții, soldate cu 1 deces.

La nivel național, în domeniul construcții clădiri au fost 321 accidentați, din care 24 mortal, iar în domeniul lucrări speciale de construcții 119 accidentaţi, din care 7 mortal.

Pe parcusul anului 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj derulează Campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

Inspectorii ITM vor verifica în ce măsură sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă: organizarea activităţilor de SSM pe șantierele temporare sau mobile, instruirea lucrătorilor, lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă, utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile,
luare măsurilor de securitate lucrările de săpături, etc. De asemenea, campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, în special în prevenirea riscului de cădere de la înălțime.

Angajatorii vor fi îndrumați pentru crearea de condiții care să stimuleze lucrătorii, reprezentanții acestora sau sindicatele din domeniul construcțiilor, în vederea participării cât mai active la procesul de însușire a legislației specifice domeniului construcții, scopul fiind creșterea nivelului de securitate în procesul muncii.

Prima etapă a campaniei se desfășoară în lunile februarie – martie, prin mediatizarea, informarea, conștientizarea angajatorilor privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Din lunaa aprilie încolo, ITM Sălaj va începe acțiunile de control.