Faţadele şubrede ale blocurilor din Zalău au devenit un pericol pentru trecători.
Problema faţadelor a revenit serios in actialitate, echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj. Au fost cinci sesizări doar in acest an, intervenind la blocurile G160, Lira Cristal şi in zona Gheorghe Doja, pentru a indepărta tencuiala sau cărămizile care stăteau să cadă de pe faţadele clădirilor, care au culminat cu accidentul ce a avut loc pe strada Tudor Vladimirescu, unde o bucată de tencuială din faţada blocului 120 i-a căzut in cap unei zălăuance de 34 de ani.
Blocurile in care stăm au venit la predare cu o garanţie a rezistenţei lor de 100 de ani, insă partea exterioară necesită intervenţii la intervale de 20 de ani, nemaipunand in calcul faptul că modificările de structură aduse clădirilor de-a lungul timpului au avut impact şi asupra rezistenţei faţadelor. Singura soluţie pentru a evita alte accidente provocate de căderile de tencuială sau cărămizi este expertizarea faţadei şi in caz de nevoie renovarea ei, ne-a explicat arhitectul Corneliu Zebacinschi.
Cea mai mare piedică in rezolvarea acestei probleme a fost şi este lipsa legislaţiei, din acestă perspectivă „la noi nimic nu este clar, nimic nu este pus la punct”, ne-a mai spus arhitectul, făcand comparaţie cu alte ţări in care legislaţia este mult mai strică atat in ceea ce priveşte aprobarea construcţiilor, culoarea şi stilul care trebuie să fie similare cu ale clădirilor din vecinătate. Hotărarea Consiliului Local 170/2007 prevede că intreţinerea imobilelor, a faţadelor şi acoperişurilor revine proprietarilor, in cazul nerealizării lucrărilor de consolidare vor fi aplicate amenzile prevăzute in HCL 170/2007. In urma controlului făcut de inspectorii din cadrul Primăriei Zalău, locatarii din D-urile şi C-urile din zona Bulevardul Mihai Viteazu şi Astralis, care de altfel sunt şi printre primele blocuri construite in Zalău, au fost avertizaţi că trebuie să reabiliteze faţadele, pentru lucrările de reparaţii fiind nevoie ca la nivelul imobilului să se constituie o asociaţie de proprietari in vederea realizării lucrărilor de reparaţii, ne-a declarat purtătorul de cuvant al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan.
Ne cad blocurile in cap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...