Dacă 2010 a fost un an nefast pentru apicultorii sălăjeni şi nu numai, in această primăvară crescătorii de albine au păşit cu dreptul. Spun asta pentru că, după informaţiile primite de la Ştefan Coste, directorul SC Apicola SA Sălaj, asociaţiile crescătorilor de albine din judeţul nostru au eliberat 130 de autorizaţii pentru stupăritul pastoral in care sunt incluse peste 10.000 de familii de albine. Este primul pastoral din acest an şi apicultorii sălăjeni ies in judeţul Bihor, la Valea lui Mihai şi Curtuiseni unde au rezervate două trupuri de pădure de salcam, de aproximativ 200 de hectare. Este bine de ştiut că pentru deplasarea albinelor in pastoral sunt necersare: Certificat sanitar-veterinar de la medicul veterinar, Autorizaţie de pastoral de la ACA Sălaj, autorizaţie care trebuie vizată şi de Asociaţia Crescătorilor de Albine şi de Direcţia Silvică din Bihor. Albinele bolnave nu se duc in pastoral.
Nu toţi apicultorii işi permit să iasă in pastoral
Stupăritul pastoral este o indeletnicire din moşi- strămoşi. Obiceiul se practică in această perioadă pentru că acum au inceput să inflorească salcamii, iar mierea de salcam e foarte apreciată pe piaţă. Numai că nu toţi apicultorii işi permit să iasă in pastoral pentru că sunt cheltuieli destul de mari cu transportul, hrana şi cazarea. Indrei Tărău din Sangeorgiu de Meseş şi-a dus duminică seara 60 de stupi la Valea lui Mihai. A rămas să-i supravegheze fiul său Adrian, pentru că tatăl Indrei este consilier in Consiliul Local Buciumi şi avea şedinţă şi adunare cetăţenească. Dar timp de trei săptămani face cu schimbul cu Adrian. La cei 64 de ani ai săi consideră că cel mai frumos „concediu” este cand iese cu stupii la păstorit. Practică această indeletnicire de vreo 23 de ani.
Ce frumos era pe vremuri
Marian Băban din Cernuc, comuna Garbou deţine in jur de 150 de familii de albine. In pastorală a ieşit impreună cu soţia. „Se merită pentru că alfel nu reuşeşti să scoţi o producţie bună de miere” Şi-au făcut provizii de mancare şi speră să se intoarcă acasă cu multe kilograme de miere ca să-şi scoată cheltuielile. Speră că in acest an să se intoarcă acasă cu mai multă miere, faţă de anul 2010, slab pentru toţi apicultorii din ţară.. „In unii ani se adună 10 kilograme pe stup, iar in alţii de excepţie şi 80 de kilograme pe stup. Stupăritul pastoral e ca o loterie” afirmă Marian. Işi aduce aminte ce frumos era pe vremuri, in primii ani de pastorală, cand totul era mai simplu şi mai ieftin. Mai demult mergeam mai mulţi apicultori sălăjeni cu familiile, eram tineri, jucam fotbal, era tare frumos”, mai spune apicultorul.

Se anunţă un an mai bun
Directorul Ştefan Coste afirmă că după pastoralul din Bihor, apicultorii sălăjeni vor „ataca” pădurile de salcami, din Voivodeni, Stupini, Sanpetru Almaşului, Poarta Sălajului, care infloresc puţin mai tarziu. Tot un fel de stupărit pastoral loco. Anul acesta se anunţă unul mai bun pentru apicultori. El crede că oamenii ar trebui să ia exemplul albinelor pentru că sunt foarte conştiincioase, organizate, unite şi sunt exagerat de curate. In plus se duc şi singure la muncă.