Guvernul a aprobat, marți, Ordonanţa de urgenţă prin care se aduc unele modificări prețului și pragurilor de la care se acordă compensarea pentru facturile la energie, începând cu data de 1 februarie.

“Pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Schema se va aplica pentru mai multe categorii de consumatori, a afirmat ministrul, la finalul ședinței de Guvern.

“Față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. (…) Practic, avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale”, a spus Virgil Popescu.

De asemenea, facturile vor fi recalculate, a dat asigurări ministrul. Doar că această măsură nu se aplică retroactiv.

“Am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, pentru, practic, neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, deci asta nu a rămas, rămâne această prevedere, ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente. (…) Noi am aprobat săptămâna trecută o altă ordonanţă care modifică Legea 259. Nu am abrogat acel text. Acea ordonanţă, săptămâna trecută, am obligat toţi furnizorii să refacă facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării. Nu vorbim că am abrogat ceva acum, există acest text şi nu l-am abrogat, asta am atras atenţia că el există, pentru că am auzit şi eu că s-ar putea, în spaţiul public, să fi dispărut. (…) Eu mi-aş fi dorit şi am tot anunţat că această ordonanţă, dacă am putea să o aplicăm şi pe noiembrie şi decembrie; din păcate, astăzi am mai întrebat încă o dată, în şedinţa de guvern, am văzut un răspuns al Ministerului Justiţiei, foarte clar: nu putem să o facem retroactiv. Nu putem să o aplicăm retroactiv. Dacă s-ar putea, credeţi-mă, toţi am fi fost, sunt convins că şi PNL şi PSD am fi făcut acest lucru, şi UDMR, dar, din păcate, o lege nu putem să o aplicăm retroactiv. (…) Am întrebat în ședința de guvern de ianuarie, n-am mai întrebat de noiembrie și decembrie pentru că dacă se putea, puteam extinde mai departe, și răspunsul a fost <Nu>, pentru că suntem deja în data de 25 și nu putem aplica legea pentru ce este în spatele acestei date. 1 ianuarie – 25…”, a explicat ministrul, după ce jurnaliștii l-au întrebat dacă nici măcar facturile pe ianuarie nu se mai pot recalcula.
“Mă voi întâlni cu toți furnizorii în perioada imediat următoare, ca să mă asigur că nu mai sunt probleme. O să-i rog și pe cei de la ANRE să se întâlnească cu furnizorii, tocmai ca să nu mai avem surprize, pentru că ne dorim ca și pe această ordonanță facturile pe care le vor emite în cursul lunii martie, la începutul martie, pentru februarie, să fie sută la sută corecte și ne dorim ca și facturile pe ianuarie să fie sută la sută corecte și stornările și refacerile facturilor pe noiembrie și decembrie să se și întâmple”, a adăugat Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.