Persoanele care raman fara loc de munca din cauza reducerilor de personal din aceasta perioada risca sa ramana si fara ajutorul de somaj la care ar avea dreptul, daca nu sunt atente in baza carui articol din Codul Muncii se incheie contractul de munca. Afectati de criza, patronii recurg la diverse metode de a scapa de unii dintre salariati si de a evita concedierile colective. Astfel se ajunge la mica intelegere in urma carora contractul se desface prin acordul partilor, ori salariatul este convins sa-si dea demisia din functie, acceptand anumite plati compensatorii. Cel care pierde este salariatul. Cu toate ca si-a platit toate contributiile la stat, va ramane fara indemnizatia de somaj.
Potrivit directorului executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Ileana Sabau, „persoana care pleaca de bunavoie, prin demisie, nu va beneficia de ajutorul de somaj. Daca angajatorul vrea sa faca restructurari de personal, sa dea afara din salariati, atunci persoana care este pe punctul de a-si pierde locul de munca nu trebuie sa semneze nici un act prin care se specifica incetarea raportului de munca cu acordul ambelor parti. Nici in acest caz nu va beneficia de ajutorul de somaj. Pentru a beneficia de indemnizatie, salariatului trebuie sa i se incheie contractul de munca din motive neimputabile lui. Altfel va fi somer neindemnizat”. Patronii evita sa recurga la concedieri colective din diverse motive. In primul rand le este afectata notorietatea, iar daca le merge vestea ca au probleme risca sa piarda din clienti. Pe de alta parte, daca fac concedieri colective, nu mai pot face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de noua luni de la data concedierii acestora. In situatia in care isi reiau activitatea a carei incetare a dus la concedierea colectiva, trebuie sa reangajeze persoanele concediate. Cei care stiu ca vor ramane pe drumuri si vor sa primeasca indemnizatia de somaj, trebuie sa se prezinte la agentia judeteana, unde vor primi toate informatiile privind demersurile pentru obtinerea acesteia. In judetul nostru sunt peste 7.100 de someri, din care doar aproximativ 3.500 beneficiaza de ajutorul de somaj.
12 luni pentru a cere indemnizatia de somaj
Cuantumul indemnizatiei de somaj este de 75% din nivelul salariului minim pe economie la care se mai adauga un procent din venitul mediu realizat in ultimele 12 luni, pentru care s-au platit contributiile sociale. Astfel, se acorda 3% pentru un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, 5% pentru cinci ani, 7% pentru 10 ani, iar pentru cel putin 20 de ani de activitate procentul, este de 10%. Proaspetii disponibilizati au la dispozitie 12 luni de la data incheierii contractului de munca, in care sa mearga la AJOFM Salaj sa solicite ajutorul de somaj. Acesta se primeste din luna in care a fost solicitat. Dupa aceasta perioada sunt decazuti din drepturi, potrivit lui Sabau. Daca se prezinta la agentie in primele 30 de zile, atunci vor primi indemnizatia de la data desfacerii contractului de munca.
Ajutorul de somaj pentru absolventi este de 50% din salariul minim pe economie. Acestia trebuie sa se inscrie la agentie ca fiind in cautarea unui loc de munca in termen de 60 de zile de la absolvire. Altfel, nu vor putea beneficia de ajutorul de somaj.
Indemnizatia de somaj, la mana patronului
Articole
Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...Șimleu: Haine, jucării și încălțăminte, confiscate de polițiști
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj au continuat acțiunile pentru prevenire a evaziunii fiscale și combaterea infracționalității la regimul bunurilor contrafăcute și a celor neconforme cu standardul unor branduri de renume. În urma unui control efectuat la o societate comercială din orașul Șimleu Silvaniei, polițiștii au descoperit în incinta spațiului comercial peste 150 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie și jucării, de diferite modele și mărimi. Acestea erau…
Mai mult...